Current Affairs 28 September 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 28 September 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF 28 September 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 28 September 2019 In Hindi+English Gk Question

1- चीफ आफ स्‍टाफ कमेटी के नये अध्‍श्‍क्ष कौन बने है ?
Who became the new chairman of the Chief of Staff Committee ?
Ans– Vipin Rawat / विपिन रावत

2- पुस्‍तक RESET : Regaining India’s Economic Legacy किसके द्वारा लिखी गयी हे ?
Who wrote the book RESET : Regaining India;s Economic Legacy ?
Ans — Subramanyam Naidu / सुब्रमण्‍यम स्‍वामी

3- विश्‍व पर्यटन दिवस कब मनाया गया है ?
When was World Tourism Day Celebrated ?
Ans — 27 September / 27 सितम्‍बर

4- हाल ही में ICC ने टी-20 विश्‍वकप के लिये किसके साथ समझौता किया है ?
With whom did this ICC tie up for the T-20 World Cup recently ?
Ans — Facebook / फेसबुक 

5- किस देश ने भारत में हिल्‍सा मछलियों के निर्यात से प्रतिबंध हटा दिया है ?
Which country has lifted ban on the export of Hilsa fish in India ?
Ans — Bangladesh / बांग्‍लादेश

6- किस देश ने दुनिया का सबसे बडा परिवहन अंतरिक्ष जहाज लांच किया ?
Which country launched the world’s largest transport space ship ?
Ans — Japan / जापान 

7- भारत पर्यटन मार्ट 2019 प्रदर्शनी कहॉ आयोजित की गई ?
Where was the India tourism mart 2019 exhibition held ?
Ans — New Delhi / नई दिल्‍ली

8- गोलकीपर ग्‍लोबल गोल्‍ड अवार्डस 2019 में चेंजमेकर अवार्ड जीतने वाली पहली महिला कौन बनी है ?
Who became the first woman to win the Changemaker Award at the Goalkeeper Global Goals Awards 2019 ?
Ans — Payal Jangid / पायल जांगिड

9- किस राज्‍य सरकार ने तलाक पीडितों को 6 हजार रूपये सालाना देने की घोषणा की ?
Which state government announced to give 6 thousand rupees annually to divorce victims ?
Ans — Uttar Pradesh / उत्‍तर प्रदेश

 

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment