Current Affairs 28 November 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 28 November 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF- 28 November 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 28 November 2019 In Hindi+English Gk Question

1- उत्‍तरप्रदेश के किस जिले में उत्‍तर प्रदेश का पहला गिद्ध संरक्षण केंद्र स्‍‍थापित किया जायेगा ?
In which district of UttarPradesh will the first vulture conservation center of Uttar Pradesh be established ?
Ans — Maharajganj / महाराजगंज

2- बहुपक्षीय नौसैन्‍याभ्‍यास मिलन 2020 कहॉ आयोजित किया जायेगा ?
Where will the multilateral naval exercised Milan 2020 be held ?
Ans — India / भारत

3- श्रीलंका के किस पूर्व क्रिकेटर को श्रीलंका के उत्‍तरी प्रांत राज्‍यपाल नियुक्‍त किया गया ?
Which former Sri Lankan cricketer was appointed as the Northern Province Governor of Sri Lanka ?
Ans — Muthiah Muralitharan / मुथैया मुरलीधरन

4- हाल ही में किसे अंतर्राष्‍ट्रीय प्रेस फ्रीडम अवार्ड से सम्‍मानित किया गया ?
Who has recently been awarded the International Press Freedom Award ?
Ans — Neha Dixit / नेहा दीक्षित

5- किस राज्‍य के गुरू चासीदास नेशनल पार्क को बाघ अभ्‍यारण घोषित किया गया ?
Which state’s Guru Ghasidas National Park was declared a tiger reserve ?
Ans — Chhattisgarh / छत्‍तीसगढ

6- हेमंत करकरे – A Daughter’s Memoir नामक पुस्‍तक किसने लांच किया ?
Who launched the book Hemant Karkare-A Daughter’s Memoir ?
Ans — Juke Karkare / जुई करकरे

7- हाल ही मे किसे क्‍वालिटी रत्‍न पुरस्‍कार से सम्‍मानित किया गया ?
Who was recently awarded the Quality Ratna Award ?
Ans — Suresh Krishna / सुरेश कृष्‍णा

8- वर्ष 2019 का एकलव्‍य पुरस्‍कार किसे दिया जायेगा ?
Who will be given the Eklavya Award for the year 2019 ?
Ans — Jilhi Dalabehera / जिल्‍ही दलाबेहेरा

9- किस गायिका को बिलबोर्ड का वुमन ऑफ द ईयर 2019 चुना गया ?
Which singer was voted Billboard’s Woman of the year 2019 ?
Ans — Billy Eilish / बिली इंलिश

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment