Current Affairs 28 May 2021 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 28 May 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF-
28 May कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 28 May 2021 In Hindi+English Gk Question

1- भारत ने संयुक्‍त राष्‍ट्र शांतिरक्षकों के लिये कौन सा मोबाइल टेक प्‍लेटफार्म लांच किया ?
Which mobile tech platform did India launch for UN peacekeepers ?
Ans — UNITE AWARE

2- इक्‍वाडोर देश के नये राष्‍ट्रपति कौन बने ?
Who became the new President of Ecuador Country ?
Ans — Guillermo Lasso / गिलर्मी लासो

3- हाल ही में ऐडी जेसी को किस ग्‍लोबल कंपनी का सीईओं बनाया गया ?
Recently Andy Jessie was made the CEO of which global company ?
Ans — Amazon / अमेजन

4- भारत में विलुप्‍त हुये चित्‍ती दार चीते को कहॉ से भारत लाया जायेगा ?
From where, will the extinct Chitti Dar Tiger be brought to India ?
Ans — Africa / अफ्रीका

5- हाल ही में किसे दिल्‍ली का पुलिस कमिश्‍नर बनाया गया ?
Who was recently made the Police Commissioner of Delhi ?
Ans — SN Srivastava / एस एन श्रीवास्‍तव

6- इंडियन ब्रॉडकास्टिंग फाउंडेशन का नाम बदलकर क्‍या रखा गया ?
What was the Indian Broadcasting Foundation renamed ?
Ans — Indian Broadcasting and Digital Foundation / इंडियन ब्रॉडकास्टिंग एंड डिजिटल फाउंडेशन

7- रूडोल्‍फ बी शेंडलर पुरस्‍कार जीतने वाले पहले भारतीय कौन बने ?
Who became the first Indian to win the Rudolf V Shendler Award ?
Ans — Dr. Nageshwar Reddy / डॉ नागेश्‍वर रेडडी

8- हाल ही में किस मंत्रालय ने Be With Yoga, Be At Home नामक वेबिनार सीरीज शुरू की ?
Which ministry recently launched a webinar series called Be With Yoga, Be At Home ?
Ans — Ministry of Health / स्‍वास्‍थ्‍य मंत्रालय

9- हाल ही में किसे अंतर्राष्‍ट्रीय हॉकी महासंध द्वारा अध्‍यक्ष पुरस्‍कार से सम्‍मानित किया गया ?
Who has recently been awarded the Chairman’s Award by the International Hockey Federation ?
Ans — VK Pandian / वी के पांडियन

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment