Current Affairs 28 March 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 28 March 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 28 March 2020 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 28 March 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में रिजर्व बैंक ने रेपो रेट घटाकर कितना कर दिया ?
Recently the Reserve Bank of India reduced the repo rate by how much ?
Ans — 4.4 %

2- किस देश ने एडवांस एक्‍सट्रेमेली हाई-फीक्‍वेंसी सैटेलाइट लांच किया ?
Which country launched advanced extreme high-frequency satellite ?
Ans — America / अमेरिका

3- COVID-19 से निपटने में ड्रोन का इस्‍तेमाल करने वाला पहला शहर कौन बना ?
Who became the first city to use drones to deal with COVID-1 ?
Ans — Indore / इंदौर

4- शिरडी साई ट्रस्‍ट ने महाराष्‍ट्र मुख्‍यमंत्री राहल कोष में कितने करोड दान किये ?
How many crores did Shirdi Sai Trust donate to Maharashtra Chief Minister Relief Fund ?
Ans — 51 Crores / 51 करोड

5- हाल ही में किसने CII कोविड-19 पुनर्वास राहल कोष की स्‍थापना की ?
Recently who established COVID-19 Rehabilitation Relief Fund ?
Ans — Confederation of India Industry / भारतीय उद्योग परिसंघ 

6- हाल ही में किसने #IStandWithHumanity नामक अभियान शुरू किया ?
Recently who started a campaign called #IStandWithHumanity ?
Ans — Shri Shri Ravishankar / श्री श्री रविशंकर

7- विश्‍व रंगमंच दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World Theater Day Celebrated ?
Ans — 27 March / 27 मार्च

8- किस अभिनेत्री ने 21 Day Fit India Movement Weight Loss Challenge शुरू किया?
Which actress started the 21-Day Fit India Movement Weight Loss Challenge?
Ans — Shilpa Shetty / शिल्‍पा शेट्टी

9- किस फिल्‍म निर्माता को IIFTC टूरिज्‍म इम्‍पैक्‍ट अवार्ड 2020 से सम्‍मानित किया गया ?
Which film produced was awarded the IIFTC Tourism Impact Award 2020 ?
Ans — Zoya Akhtar / जोया अख्‍तर

10- महिलाओं द्वारा संचालित विश्‍व की सबसे बडी आध्‍यात्मिक संस्‍था ब्रम्‍हकुमारी की किस प्रमुख का निधन हो गया ?
Which head of Brahmakumari the World’s largest spiritual organization run by women, passed away ?
Ans — Rajyogini Dadi Janaki / राजयोगिनी दादी जानकी

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment