Current Affairs 28 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF

Current Affairs 28 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF-
28  June कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 28 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF

1- रेबीज मुक्‍त होने वाला भारत का पहला राज्‍य कौन सा बना ?
Which became the first state in India to become rabies free ?
Ans — Goa / गोवा

2- हाल ही में विश्‍व बैंक ने किस राज्‍य को समर्थन देने के लिये $125 मिलियन के कार्यक्रम को मंजूरी दी ?
Recently the World Bank approved $125 million program to support which state ?
Ans — Kerala / केरल

3- हाल ही में किसने महिला कैंसर शील्‍ड नामक बीमा पालिसी शुरू की ?
Who has recently launched an insurance policy called Women’s Cancer Shield ?
Ans — Alliance Insurance / एलायंस इंश्‍योरेंस

4- हाल ही में जारी QS एक्‍जीक्‍यूटिव MBA रैंकिंग 2021 में 1st रैंक किसे मिली ?
Who got the 1st rank in the recently released QS Executive MBA Ranking 2021 ?
Ans — IIM Bangalore / IIM बेंगलुरू

5- हाल ही में किस बैंक ने आरोग्‍यम हैल्‍थकेयर बिजनेस लोन सुविधा लांच किया ?
Which bank has recently launched Arogyam Healthcare Business Loan Facility ?
Ans — SBI

6- UNODC की रिपोर्ट के अनुसार 2020 में विश्‍व भर में कितने लोगो ने ड्रग्‍स का इस्‍तेमाल किया ?
According to the UNODC report, how many people worldwide used drugs in 2020 ?
Ans — 275 Million / 275 मिलियन

7- हाल ही में किसने अंतर्राष्‍ट्रीय शिक्षा ई-सम्‍मेलन 2021 का उदघाटन किया ?
Who recently inaugurated the International Education E-Conference 2021 ?
Ans — Vishwa Bhushan Harichandan / विश्‍व भूषण हरि चंदन

8- तमिलनाडु सरकार ने टोक्‍यो ओलंपिक में गोल्‍ड मेडल जीतने वाले खिलाडियों को कितनी धनराशि देने की घोषणा की ?
How much amount has been announced by the TamilNadu government to players who won the gold medal in the Tokyo Olympics ?
Ans — 3 Crore / 3 करोड

9- हाल ही में किस खिलाडी को राजीव गांधी खेल रत्‍न पुरस्‍कार 2021 के लिये नामित किया गया ?
Which player was recently nominated for the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award 2021 ?
Ans — P R Sreejesh / पी आर श्रीजेश

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment