Current Affairs 28 June 2019 In Hindi+English Gk Question

आज 28 June के सारे महत्‍वपूर्ण सामान्‍य ज्ञान के प्रश्‍नोत्‍तर तथा इसकी PDF फाइल भी आपकों सबसे नीचे उपलब्‍ध करायी गयी है जिससे कि आपको आसानी से ये प्रश्‍नोत्‍तर मिल पाये ।

Current Affairs 28 June 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 28 June 2019 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में फ्रांस ग्रां प्री 2019 किसने जीता ?
Who recently won France Grand Prix 2019 ?
Ans — लुईस हैमिल्‍टन / Luis Hamilton

2-  BIMSTEC (Bay of Bengal Initiative for Multisectoral,Technical and Economic Cooperation) दिवस कहां मनाया गया हैं ?
Where was the BIMSTEC Day recently celebrated ?
Ans– ढाका / Dhaka

3- हाल ही में केंद्र सरकार ने किसे RAW का प्रमुख नियुक्‍त किया हैं ?
Who has recently been appointed as the head of the RAW by the Central Government ?
Ans – सामंत गोयल / Samant Goyal

4- इंटेलिजेंस ब्‍यूरों के निदेशक किसे नियुक्‍त किया गया हैं ?
Who was recently appointed the Director of intelligence Bureau?
Ans — अरविंद कुमार / Arvind Kumar

5- 20000 अंतर्राष्‍ट्रीय रन बनाने वाले सबसे तेज बल्‍लेबाज कौन बने हैं ?
Who became the fastest batsman ever to score 20,000 international runs ?
Ans — विराट कोहली / Virat Kohli

6- सूक्ष्‍म लघु और मध्‍यम दिवस कब मनाया गया हैं ?
When Micro Small and Medium sized Enterprises Day was celebrated ?
Ans — 27 June

7-  हाल ही में किसने स्‍टे सेफर फीचर लांच किया हैं ?
Who recently launched the ‘Stay Safer’ feature ?
Ans — गूगल मैप्‍स / Google Maps

8- 2026 शीतकालीन ओलंपिक खेल की मेजबानी कौन सा देश करेगा ?
Which country will host the 2026 Winter Olympic Games ?
Ans — ईटली /  Italy

9- किस पुलिस स्‍टेशन को स्‍मार्ट पुलिसिंग सर्वेक्षण में प्रथम स्‍थान प्राप्‍त हुआ ?
Which police station got the first position in the smart policing survey ?
Ans –रहिमतपुर पुलिस स्‍टेशन /  Rahitampur Police Station

Download PDF – Click Here .

Related posts

Leave a Comment