Current Affairs 28 July 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 28 July 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 28 July कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 28 July 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में CRPF ने अपना कौन सा स्‍थापना दिवस मनाया है ?
Recently CRPF celebrated which its foundation day ?
Ans — 82nd / 82वां

2- 29 जुलाई 2020 को फ्रांस से भारत आ रहे राफेल विमान की संख्‍या कितनी है ?
What is the number of Rafale planes coming to India from France on 29 july 2020 ?
Ans — 5

3- RBI ने किस देश के साथ $400 मिलियन की मुद्रा अदला-बदली के समझौते पर हस्‍ताक्षर किये है ?
With which country did the RBI sign $400 million currency swap agreement ?
Ans — Sri Lanka / श्रीलंका

4- भारत ने उतर कोरिया को कितने मिलियन डॉलर के चिकित्‍सीय सहायता करने की घोषणा की ?
India announced how many million dollars of medical aid to North Korea ?
Ans — $1 Million / $1 मिलियन

5- खेलो इंडिया यूथ गेम्‍स के चौथे संस्‍करण की मेजबानी कौन करेगा ?
Who will host the fourth edition of Khelo India Youth Games ?
Ans — Panchkula / पंचकूला

6- हाल ही में किस केंद्रीय मंत्री ने कुम्‍हार शक्तिकरण योजना के तहत इलैक्ट्रिक पॉटर व्‍हील वितरित किये ?
Which union minister recently distributed electric potter wheels under the potter power scheme ?
Ans — Amit Shah / अमित शाह

7- भारत ने 59 चाइनीज ऐप्‍प पर बैन के बाद अब कितने नये चाइनीज ऐप्‍प पर बैन लगाया ?
After ban of 59 Chinese apps, India has banned how many new Chinese apps ?
Ans — 47

8-एशियाई खेल 2018 के किस देश के 4×400 मिक्‍स रिले टीम का रजत पदक स्‍वर्ण पदक में बदला ?
Which country’s 4×400 mix relay team won the silver medal in the gold medal of Asian Games 2018 ?
Ans — India / भारत

9- कहॉ पर बदहाल सडकों में सुधार के लिय Macadamisation Program शुरू किया गया ?
Where was the Macadamisation Program started to improve the bad roads ?
Ans — Jammu Kashmir / जम्‍मू कश्‍मीर

10- किस देश के पूर्व राष्‍ट्रपति बेंजामिन उम्‍कापा का निधन हो गया ?
The former president of which country Benjamin Umkapa passed away ?
Ans– Tanzania / तंजानिया

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment