Current Affairs 28 Dec 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 28 Dec 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 28 Dec कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 28 Dec 2020 In Hindi+English Gk Question

1- अंतर्राष्‍ट्रीय गीता महोत्‍सव 2020 कहां आयोजित हुआ ?
Where was the International Geeta Festival 2020 held ?
Ans — Kurukshetra, Haryana / कुरूक्षेत्र, हरियाणा

2- किस राज्‍य ने UNICEF के सहयोग से, छात्रों के लिये कैरियर पोर्टल लांच किया ?
Which state, in collaboration with UNICEF, launched a Career Portal for students ?
Ans — Odisha / ओडिशा

3- हाल ही में बिहार कैबिनेट ने‍ कितनी नई नगर पंचायतों को मंजूरी दी ?
How many new city panchayats were approved by Bihar cabinet recently ?
Ans — 103

4- हाल ही में ICC द्वारा जारी बेस्‍ट टीम ऑफ द डिकेड का कैप्‍टन किसे चुना गया ?
Recently, who was chosen as Captain of the Best ODI Team of the Decade released by ICC ?
Ans — Mahendra Singh Dhoni / महेेंद्र सिंह धोनी

5- अटल बिहारी वाजपेई इन पार्लियामेंट: ए कोमेमोरेटिव वॉल्‍यूम नामक पुस्‍तक का विमोचन किसने किया ?
Who released the book Atal Bihari Bajpai in Parliament: A Commemorative Volume ?
Ans — Narendra Modi / नरेंद्र मोदी

6- हाल ही में किस विश्‍वविद्यालय में चौथा अंतर्राष्‍ट्रीय लोकगीत समारोह आयोजित हुआ ?
In which university was the fourth international folklore ceremony held recently ?
Ans — CU/ चंडीगढ यूनिवर्सिटी

7- साॅफ्टबॉल फेडरेशन ऑफ इंडिया की पहली महिला अध्‍यक्ष कौन बनी ?
Who became the first woman president of Softball Federation of India ?
Ans — Nital Narang / नीतल नारंग

8- हाल ही में वर्षा जल संचय को बढावा देने के लिये कौन सा अभियान शुरू किया गया ?
Which campaign was launched recently to promote rainwater harvesting ?
Ans — Catch the Rain

9- हाल ही में सशस्‍त्र बल चिकित्‍सा सेवा का नया म‍हानिदेशक किसे बनाया गया ?
Recently who was appointed as the new Director General of Armed Forces Medical Services ?
Ans — Vice Admiral Rajat Dutta / वाईस एड. रजत दत्ता

 

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment