Current Affairs 28 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 28 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 28 Aug कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 28 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question

1- न‍ीति आयोग द्वारा जारी एक्‍सपोर्ट प्रिपेडेन्‍स इंडेक्‍स में टॉप पर कौन रहा ?
Who was on the top in the Export Preparedness Index released by NITI aayog ?
Ans — Gujarat / गुजरात

2- हाल ही में किस बैंक ने युवाओं के लिये लिबर्टी सेविंग्‍स अकाउंट सेवा की शुरूआत की ?
Which bank recently launched the Liberty Savings Account service for youth ?
Ans — Axis Bank / एक्सिस बैंक

3- Cricket Drona नामक पुस्‍तक किसने लिखी ?
Who wrote a book called Cricket Drona ?
Ans — Anand Vasu & Jatin Paranjpe / आनंद वासु और जतिन परांजपे

4- हाल ही में रक्षामंत्री ने NCC कैंडेटों के प्रशिक्षण के लिये कौन सा ऐप्‍प लांच किया ?
Recently defense minister launched which app for training of NCC cadets ?
Ans — DGNCC

5- SBI म्‍यूच्‍यूअल फंड के नये MD & CEO कौन नियुक्‍त किये गये है ?
Who was appointed the new MD and CEO of SBI Mutual Fund ?
Ans — Vinay Tons / विनय टॉस

6- 29 अगस्‍त को राष्‍ट्रीय खेल दिवस किसकी जयंती पर मनाया जाता है ?
On whose birth anniversary is National Sports Day celebrated on 29 August ?
Ans — Major Dhyandchand Singh / मेजर ध्‍यानचंद सिंह

7- हाल ही में किस कपंनी के सीईओं केविन मेयर ने इस्‍तीफा दिया ?
Which company’s CEO Kevin Mayer recently resigned ?
Ans — TikTok

8- हाल ही में दुर्जेय S-400 वायु रक्षा मिसाइल प्रणाली के लिये रूस ने किस देश से समझौता किया ?
Recently Russia signed an agreement with which country for the formidable s-400 air defense missile system ?
Ans — Turkey / तुर्की

9- इंटरनेशनल मिलेट्री एंड टेक्रिकल फॉरम 2020 कहॉ आयोजित हुआ ?
Where was the International Military and Technical Forum 2020 held ?
Ans — Russia / रूस

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment