Current Affairs 28 April 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 28 April 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 28 April कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 28 April 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में केंद्र सरकार ने किसे नया खेल सचिव नियुक्‍त किया ?
Recently who was appointed as the new Sports Secretary by the Central Government ?
Ans — Ravi Mittal / रवि मित्‍तल

2- किस अरब देश ने अब ना‍बालिगों को सजा-ए-मौत नही देने की घोषणा की ?
Which Arab country announced not to punish minors now ?
Ans — Saudi Arab / सउदी अरब

3- वष्र 2019 के सबसे बडे सैन्‍य व्‍यय वाले देशों में भारत किस स्‍थान पर है ?
In which place does India Rank among the countries with the largest millitary expenditure of the year 2019 ?
Ans — 3rd / तीसरे

4- हाल ही में RBI ने म्‍युचअल फंड कंपनियों को कितने रूपये देने की घोषणा की ?
Recently RBI announced how many rupees to mutual fund companies ?
Ans — 50,000 Crore / 50,000 करोड

5- हाल ही में किस राज्‍य सरकार ने होम डिलीवरी के लिये धनवन्‍तरि योजना शुरू की ?
Which state government recently launched Dhanvantari Yojana for home delivery ?
Ans — Assam / असम

6- केरल के IIITM ने कोविड-19 रिसर्च के लिये कौन सा सर्च इंजन विकसित किया?
Which search engine was developed by Kerala IIITM for Covid 19 research ?
Ans — Vilokana / विलोकना

7- किस राज्‍य सरकार ने महिलाओं के लिये जीवन शक्ति योजना शुरू की ?
Which state government launched the Jeevan Shakti Yojana for women ?
Ans — Madhya Pradesh / मध्‍यप्रदेश

8- हाल ही में NASA के हबल टेलिस्‍कॉप ने अंतरिक्ष में अपने कितने साल पूरे किये ?
How many years of NASA’s Hubble telescope recently completed in space ?
Ans — 30 Years / 30 साल

9- पाकिस्‍तान की किस पूर्व महिला क्रिकेट कप्‍तान ने संन्‍यास की घोषणा की ?
Which former Pakistani Cricket captain announced retirement recently ?
Ans — Sana Mir / सना मीर

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment