Current Affairs 27 September 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 27 September 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF 27 September 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 27 September 2019 In Hindi+English Gk Question

1- विश्‍व समुद्री दिवस कब मनाया गया ?
When was World Maritime Day Celebrated ?
Ans — 26 September / 26 सितम्‍बर

2- वीजा का ब्रांड एम्‍बेसडर किसे बनाया गया हैं ?
Who was appointed the brand ambassador of Visa ?
Ans — P V Sindhu / पी वी सिंधु

3- हाल ही में फोर्ब्‍स द्वारा जारी वर्ल्‍ड की शीष्र कंपनियों में पहले स्‍थान पर कौन है ?
Who has been ranked first among the world’s top companies recently released by Forbes ?
Ans — Visa

4- 5वां अंतर्राष्‍ट्रीय विज्ञान महोत्‍सव कहॉ आयोजित किया गया ?
Where was the 5th International Science Festival Organized ?
Ans — Kolkata / कोलकाता

5- किस राज्‍य सरकार ने अपोनार अपोन घर योजना शुरू की है ?
Which state governmaent launched the Aponar Apon Ghar scheme ?
Ans — Assam / असम

6- हाल ही में ADB ने भारत की वृद्धि दर घटाकर कितना किया है ?
Recently ADB reduced India’s growth rate by how much ?
Ans — 6.5 %

7- हाल ही में भारत ने IBSF वर्ल्‍ड स्‍नूकर में किस देश को हराकर चर्ल्‍ड चैंपियन बना ?
Recently India defeated which country in IBSF World Snooker to become World Champion ?
Ans– Thailand / थाईलैंड

8- हाल ही में किसने भारतीय तटरक्षक जहाज एस वराह को कमीशन किया ?
Who recently commissioned the Indian Coast Guard Ship S Varah ?
Ans — Rajnath Singh / राजनाथ सिंह

9- हाल ही में जारी हुनरू इंडिया की रिच लिस्‍ट के अनुसार भारत में कुल कितने अरबपति है ?
According to the recently released rich list of Hunaru India, how many billionaires are there in india ?
Ans — 953

10 – IMF का अध्‍यक्ष किसे बनाया गया है ?
Who was appointed the president of IMF ?
Ans — Christiline Jarjiva / क्रिस्टिलिना जार्जिवा

 

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment