Current Affairs 27 Sept 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 27 Sept 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 27 Sept कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 27 Sept 2020 In Hindi+English Gk Question

1-भारत ने किस देश के साथ JIMEX नाम द्विपक्षीय सैन्‍याभ्‍यास शुरू किया ?
With which country did India start a bilateral exercise named JIMEX ?
Ans — Japan / जापान

2- हाल ही में किस राज्‍य के पर्यटन ने PATA ग्रैंड अवार्ड 2020 जीता ?
Which state’s tourism recently won the PATA ground Award 2020 ?
Ans — Kerala / केरल

3- ADB ने किस राज्‍य का माध्‍यमिक शहरों में जल आपूर्ति के लिये $300 मिलियन के ऋण को मंजूरी दी है ?
To which state did the ADB approve a $300 million loan for water supply in secondary cities ?
Ans — Rajasthan / राजस्‍थान

4- वैश्विक जोखिम सूचकांक 2020 में भारत किस स्‍थान पर है ?
What is the position of India in the Global Risk Index ?
Ans — 89th / 89वें

5- हाल ही में किस राज्‍य ने U-Rise नामक एकीकृत पोर्टल का शुभारंभ किया ?
Which state recently launched an integrated portal called U-Rise ?
Ans — Uttar Pradesh / उत्‍तरप्रदेश

6- अंतर्राष्‍ट्रीय परमाणु हथियारों का पूर्ण उन्‍मूलन दिवस कब मनाया जाता है ?
When is the International Day of Complete Nuclear Weapons celebrated ?
Ans — 26 September / 26 सितम्‍बर

7- राष्‍ट्रपति रामनाथ कोंविंद ने किस कॉलेज को राष्‍ट्रीय सेवा योजना पुरस्‍कार 2018-19 प्रदान किया ?
Which collage was conferred the National Service Scheme Award 2018-19 by President Ramnath Kovind ?
Ans — Don Bosco Collage, Manipur / डॉन बॉस्‍को कालेज , मणिपुर

8- खादी और ग्रामोद्योग आयोग ने भारतीय फैशन उद्योग का सलाहकार किसे नियुक्‍त किया ?
Khadi and Village Industries Commission appointed as consultant to the Indian fashion industry ?
Ans — Sunil Sethi / सुनील शेट्टी

9-  CEAT ने 2 वर्षो के लिये अपना नया ब्रांड एम्‍बेसडर किसे बनाया ?
Who made CEAT its new brand ambassador for 2 years ?
Ans — Aamir Khan / आमिर खान

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment