Current Affairs 27 November 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 27 November 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF- 27 November 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 27 November 2019 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किस राज्‍य में इटावा लायन सफारी का उदघाटन किया गया ?
In which state was the Etawah Lion Safari inaugurated recently ?
Ans — Uttar Pradesh / उत्‍तरप्रदेश

2- हाल ही में जारी फूड वल्‍नरेबिलिटी इंडेक्‍स में भारत किस स्‍थान पर है ?
In which place does india rank in the recently released Food Vulnerability Index ?
Ans — 44th / 44 वें

3- किस राज्‍य सरकार ने राष्‍ट्रीय जनजातीय शिल्‍प मेला 2019 का उदघाटन किया ?
Which state government inaugurated the National Tribal Crafts Fair 2019?
Ans — Odisha /  ओडिशा

4- किसे संयुक्‍त राष्‍ट्र के पर्यटन निकाय का प्रमुख बनाया गया ?
Who was made the head of the tourism body of United Nations ?
Ans — Suman Billa / सुमन बिल्‍ला

5- हाल ही में किसने जी इंटरटेनमेट इंटरप्राइजेज लिमिटेड के अध्‍यक्ष पद से इस्‍तीफा दे दिया ?
Recently who resigned as the chairman of Zee Entertainment Enterprises Limited ?
Ans — Sushil Chandra / सुशील चंद्र

6- किस संस्‍था के चेयरमैन को यूके में मानद फेलोशिप से सम्‍मानित किया गया ?
The chairman of which organization was awarded honorary fellowship in UK ?
Ans — DRDO

7- भारतीय रेलवे नें कहॉ पर वित्‍तीय प्रबंधन संस्‍थान की स्‍थापना की ?
Where did the Indian Railways established the Institute of Financial Management ?
Ans — Hyderabad / हैदराबाद

8- मध्‍यप्रदेश सरकार ने राष्‍ट्रीय और अंतर्राष्‍ट्रीय पदक विजेता खिलाडियों को कितने प्रतिशत आरक्षण देने की घोषणा की है ?
Madhya Pradesh government announced what percentage of reservation for national and international medal winning players ?
Ans — 05%

9- हाल ही में किस कंपनी ने दुनिया के सबसे बडे कम्‍प्‍यूटर की घोषणा की ?
Which company recently announced the world’s largest computer ?
Ans — NVIDIA

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment