Current Affairs 27 May 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 27 May 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 27 May कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 27 May 2020 In Hindi+English Gk Question

1- विश्‍व थाइराइड दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World Thyroid Day celebrated ?
Ans — 25 May / 25 मई

2- किस राज्‍य की Khudol पहल को दुनिया की टॉप 10 पहलों में शामिल किया गया है ?
Which state’s Khudol initiative was launched in the world’s top10 initiatives ?
Ans — Manipur / मणिपुर

3- हाल ही में भारत ने किस देश में INDIA नामक वार गेम सेंटर स्‍थापित किया है ?
Recently in which country did India establish a war game center named INDIA ?
Ans — Uganda / युगांडा

4- हाल ही में AINA नाम वेरिफिकेशन सिस्‍टम किसने विकसित किया ?
Recently who developed the verification system called AINA ?
Ans — DRDO

5- हाल ही में किस भारतीय वैज्ञानिक ने इन्‍वेंटर ऑफ द ईयर पुरस्‍कार जीता ?
Which Indian scientist recently won the inventor of the year award ?
Ans — Rajiv Joshi / राजीव जोशी

6- हाल ही में कौन सा राज्‍य 1100 दुर्लभ पौधो के विलुप्‍त होने से बचाने के लिये एक रिपोर्ट जारी किया ?
Which state recently released a report to save 1100 rare plants form extinction ?
Ans — Uttarakhand / उत्‍तराखंड

7- हाल ही में भारतीय विवाद समाधान केंद्र का उदघाटन किसने किया ?
Who recently inaugurated the Indian Dispute Resolution Center ?
Ans — Justice AK Sikri / जस्टिस ए के सीकरी

8- किस देश ने अपना पहला मानव‍रहित हैलीकाप्‍टर ड्रोन विकसित किया ?
Which country developed its first unmanned helicopter drone ?
Ans — China / चीन

9- हाल ही में टेनिस स्‍टार जेमी हैम्‍पटन ने संन्‍यास की घोषणा की है ये किस देश की है ?
Recently tennis star Jamie Hampton announced his retirement from which country ?
Ans — America / अमेरिका

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment