Current Affairs 27 March 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 27 March 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 27 March 2020 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 27 March 2020 In Hindi+English Gk Question

1-हाल ही में किसने COVID-19 से बचाव के लिये संगरोधक टैग हेतु अमिट स्‍याही को मंजूरी दी ?
Recently who approved the indelible Shyahi for quarantine tag to protect against COVID-19 ?
Ans — Election Commission / चुनाव आयोग

2- किस राज्‍य सरकार ने मो जीवन कार्यक्रम शुरू किया ?
Which state government launched the Mo Jeevan program ?
Ans — Odisha / ओडिशा

3- केंद्रीय मंत्रिमंडल ने रेलवे क्षेत्र मेें तकनीकी सहयोग के लिये किस देश से समझौते को मंजूरी दी ?
The Union Cabinet approved the agreement with which country for technical cooperation in the railway sector ?
Ans — Germany / जर्मनी

4- चीन में चूहो में फैलने वाला कौन सा वायरस सामने आया ?
Which virus spread by mice has been exposed in China ?
Ans — Hanta Virus / ंहन्‍ता वायरस

5- वित्‍तमंत्री ने लॉकडॉउन के दौरान कितनी धन‍राशि के मेगा आर्थिक राहत पैकेज की घोषणा की?
Finance Minister announced a mega economic relief package of how much money during lockdown ?
Ans — 1.7 lakh crores / 1.7 लाख करोड

6- हाल ही में भारत ने किस देश को 30,000 सर्जिकल मास्‍क दिये ?
Recently which country gave 30,000 surgical masks to which country ?
Ans — Bangladesh / बांग्‍लादेश

7- हाल ही में किसने #StayHomeIndiaWithBook नामक पहल शुरू की है ?
Who recently launched an initiative called #StayHomeIndiaWithBooks ?
Ans — National Book Trust / नेशनल बुक ट्रस्‍ट

8- हाल ही में केंद्र सरकार ने किस मलेरिया रोधी दव के निर्यात पर बैन लगाया ?
Recently which central government banned the export of which anti-malarial medicine ?
Ans — Hydroxychloroquine / हाईड्रॉक्सिक्‍लोरोक्विन

9- मिसिंग इल एक्‍शन : द प्रिजनर्स हू नेयर नेम बैक नाम पुस्‍तक किसने लिखी ?
Who wrote the book Missing in Action : The Prisoners Who Never Name Book ?
Ans — Chandar Suta Dogra / चंदर सुता डोगरा

10- देश का सबसे बडा COVID-19 अस्‍पताल कहॉ खोला जायेगा ?
Where will the country’s largest COVID-19 hospital be opened ?
Ans — Odisha / ओडिशा

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment