Current Affairs 27 July 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 27 July 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 27 July कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 27 July 2020 In Hindi+English Gk Question

1- 26 जुलाई को कारगिल विजय दिवस किस विजयी ऑपरेंशन की याद में मनाया जाता है ?
Kargil Vijay Divas is celebrated on 26 July in memory of which winning operation ?
Ans — Operation Vijay / ऑपरेशन विजय

2- भारत किस देश के साथ मिलकर 30 सेकेंड में टेस्‍ट करने वाला कोविड-19 टेस्टिंग किट बनायेगा ?
Together with which country, India will make the Covid-19 testing kit in 30 seconds ?
Ans — Israil / इजराइल

3- हाल ही में किसने भारत का पहला ऑर्बिट स्‍पेस मलबे की निगरानी और ट्रैकिंग सिस्‍टम बनाया ?
Recently, who built India’s first orbit space debris monitoring and tracking system ?
Ans — Digantara

4- The Pandemic Century नामक पुस्‍तक किसने लिखी ?
Who wrote the book called The Pandemic Century ?
Ans — Mark honigsbaum / मार्क होनिग्‍सबाम

5 – भारतीय मूल की किस नर्स को सिंगापुर में राष्‍ट्रपति पुरस्‍कार से सम्‍मानित किया गया ?
Which Indian Origin nurse was awarded the Presidential Award in Singapore ?
Ans — Kala Narayana Swamy / कला नारायण स्‍वामी

6- विज्ञान आधारित लक्ष्‍य पहल पर हस्‍ताक्षर करने वाला पहला भारतीय बंदरगाह कौन बना है ?
Who became the first Indian port to sign the Science Based Target Initiative(SBTI) ?
Ans — Adani Port / अडानी बंदरगाह

7- हाल ही में किसने ऑटो बीमा बेचने के लिये Acko जनरल इंश्‍योरेंस के साथ साझेदारी की है ?
Who recently partnered with Acko General Insurance to sell auto insurance ?
Ans — Amazon Pay

8- हाल ही में किसने वायुयान उत्‍सर्जन में कमी लाने के लिये Jet Zero Council का गठन किया ?
Recently who formed the Jet Zero Council to reduce aircraft emissions ?
Ans — United Kingdom / यूनाइटेड किंगडम

9- भारतीय रेलवे ने कब तक सभी रेल डिब्‍बों में रेडियो-फ्रीक्‍वेंसी आइडेंटिफिकेशन टैग लगाने का लक्ष्‍य रखा है ?
How long did Indian railways aim to put radio-frequency identification tags in all train coaches ?
Ans — 2022

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment