Current Affairs 27 February 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 27 February 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 27 February 2020 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 27 February 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किस राज्‍य सरकार ने छात्रों के लिये जगन्‍नाथ वास्‍तु देव योजना शुरू की ?
Which state government recently launched the Jagannath Vastu Dev Scheme for students ?
Ans — Andhra Pradesh / आंध्र प्रदेश

2- भारत और अमेरिका ने कितने बिलियन डॉलर के रक्षा समझौतो पर हस्‍ताक्षर किये ?
How many billion dollar defense agreements were signed by India ans US?
Ans — 3

3- हाल ही में किस राज्‍य में लाेसर महोत्‍सव मनाया गया ?
Recently in which state was the Losar Festival celebrated ?
Ans — Himachal Pradesh / हिमांचल प्रदेश

4- हाल ही में चुनाव आयोग ने कितनी राज्‍यसभा सीटों के लिये मतदान की घोषणा की ?
Recently Election Commission announced voting for how many Rajya Sabha Seats ?
Ans — 55

5- ISRO ने 5 मार्च 2020 को कौन सी सैटेलाइट लांच करने की घोषणा की ?
Which satellite was announcde by ISRO on 5 March 2020 ?
Ans — GISAT-1

6-  किस देश के राष्‍ट्रपति 4 दिवसीय भारत यात्रा पर आये है ?
Which country’s President visited 4-day India ?
Ans — Myanmar / म्‍यामांर

7- NHPC के नये अध्‍यक्ष एवं प्रबंध निदेशक कौन बने ?
Who became the new Chairman and Managing Director of NHPC ?
Ans — Abhay Kumar Singh / अभय कुमार सिंह

8- बिम्‍बस्‍टेक म्‍यांमार-थाइलैंड से भारत तक कितनी लंबी बिजली ग्रिड स्‍थापित करेगा ?
How long will Bambastec establish a power grid from Myanmar-Thailand to India ?
Ans — 3000 Km

9- हाल ही में कहॉ पर सांस्‍कृतिक उत्‍सव वसंतोत्‍सव का आयोजन किया गया ?
Where was the cultural festival Vasantotsav organized recently ?
Ans — GandhiNagar / गांधीनगर

10- नासा के अंतरिक्ष मिशन को सफल बनाने वाली प्रसिद्ध गणितज्ञ का निधन हो गया ?
Which famous mathematician who succeded NASA’s space mission passed away ?
Ans — Catheringe Jansson / कैथरीन जानशन

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment