Current Affairs 27 April 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 27 April 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 27 April कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 27 April 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में UNCTAD ने विकासशील  देशो के कितने ऋण को माफ करने की घोषणा की है ?
Recently UNCTAD announced how many debts of developing countries to be waived ?
Ans– $ 1 Trillion

2- विश्‍व बौद्धिक संपदा सूचकांक दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World Intellectual Property Index Day celebrated ?
Ans — 26 April / 26 अप्रैल

3- चीन ने अपने पहले मंगल अन्‍वेषेण मिशन का क्‍या नाम रखा है ?
What did China name its first Mars exploration mission ?
Ans — Tiawen 1 / तियानवेन 

4- विश्‍व टीकाकरण सप्‍ताह 2020 कब मनाया गया ?
When was World Vaccination Week 2020 Celebrated ?
Ans — 24 April -26 April

5- हाल ही मेें Serve-the-Seniors initiative हेल्‍पलाइन सेवा किसने शुरू की ?
Recently who launched the Serve-the-Seniors-Initiative helpline service ?
Ans — Jammu Kashmir / जम्‍मू कश्‍मीर

6- SCTIMST ने किस नाम से एक नया RNA Extraction किट लांच किया ?
By what name did SCTIMST launch a new RNA Extraction Kit ?
Ans — Chitra Megna / चित्र मेगना

7- विश्‍व में सर्वाधिक विदेशी मुद्रा भंडार वाले देशे की सूची में भारत किस स्‍थान पर है ?
What is the position of India in the list of Countries with the highest foreign exchange reserves in the world ?
Ans — 8th / 8वें 

8- हाल ही में बीआरओ ने रावी नदी पर अपने किस प्रोजेक्‍ट के तहत स्‍थाई पुल का निर्माण किया ?
Recently the BRO constructed a permanent bridge on the Ravi river under which of its projects ?
Ans — Project Chetak / प्रोजेक्‍ट चेतक

9- हाल ही में खगोलविदों ने बृहस्‍पति और वरूण ग्रह के बीच कितने क्षुद्रग्रह खोजे ?
Recently, astronomers discovered how many asteroids between the planet Jupiter and Varuna ?
Ans — 19

10- 20 अप्रैल 2020 को SpaceX ने कितने स्‍टारलिंक सैटेलाइट एक साथ्‍ज्ञ लांच किये ?
How many Starling satellites did SpaceX launch on 22 April 2020 ?
Ans — 60

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment