Current Affairs 26 Sept 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 26 Sept 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 26 Sept कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 26 Sept 2020 In Hindi+English Gk Question

1- किस राज्‍य सरकार ने मोक्ष कलश योजना 2020 को मंजूरी दी ?
Which state government approved the Moksh Kalash Scheme 2020 ?
Ans — Rajasthan / राजस्‍थान

2- हाल ही में किस राज्‍य सरकार द्वारा मुख्‍यमंत्री ग्राम्‍य परिवहन अचोंणी योजना शुरू की ?
Recently which state government launched Mukyamantri Gramya Transport Achhoni Yojana ?
Ans — Assam / असम

3- ग्‍लोबल क्‍लाइमेट समिट 2020 की मेजबानी कौन करेगा ?
Who will host the Global Climate Summit 2020 ?
Ans — United Kingdom & United Nations / यूनाइटेड किंगडम और यूनाइटेड नेशंस

4- 5 अक्‍टूबर से आयोजित होने वाले RAISE समिट 2020 की मेजबानी कौन करेगा ?
Who will host the RAISE Summit 2020 to be held from October 5 ?
Ans — NITI Aayog & Ministry of Electronic and Information Technology / नीति आयेाग और इलेक्‍ट्रानिक और सूचना प्रौद्योगिकी मंत्रालय

5- मेाहम्‍मद हुसैन रोबल को कहॉ का नया प्रधानमंत्री बनाया गया ?
Where was Mohammad Hussain Robal appointed as the new Prime Minister ?
Ans — Somalia / सोमालिया

6- हाल ही में DRDO ने पृथ्‍वी-II मिसाइल का परीक्षण किया इस मिसाइल की रेंज क्‍या है ?
Recently DRDO has released Prithvi-II successfully tested Missile what is the range of this missile ?
Ans — 350 Km

7- हाल ही में किस कवि को ज्ञानपीठ पुरस्‍कार से सम्‍मानित किया गया ?
Which poet was recently honored with the Gyananpith Award ?
Ans — Akkitam Achuthan Nambothiri / अक्खितम अच्‍युतन नामबोथिरि

8- उर्जा दक्षता सेना लिमिटेड ने अपना नया प्रबंध निदेशक किसे बनाया ?
Who has appointed Energy Efficiency Services Limited as its new Managing Director ?
Ans — Rajat Sood / रजत सूद

9- हाल ही मे एसर इंडिया ने अपना ब्रांड एम्‍बेसडर किसे बनाया है ?
Recently whom did Acer India make its brand ambassador ?
Ans — Sonu Sood / सोनू सूद

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment