Current Affairs 26 October 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 26 October 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF- 26 October 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 26 October 2019 In Hindi+English Gk Question

1- विश्‍व बैंक द्वारा जारी ईज ऑफ डूइ्ंग बिजनेस रैंकिंग में शीर्ष पर कौन हैं ?
Who topped the World Bank’s Ease of Doing Business rankings ?
Ans — New Zealand / न्‍यूजीलैंड

2- भारत का पहला ग्‍लोबल बायो-इंडिया का आयोजन कहॉ किया जायेगा ?
Where will india’s first Global Bio-india be organized ?
Ans — New Delhi / नई दिल्‍ली

3- हाल ही में किसने वन टच ATVM लांच किया ?
Who recently launched One Touch ATVM ?
Ans — Indian railways / भारतीय रेलवे

4- फिच रेंटिंग्‍स ने वित्‍तीय वर्ष 2019-20 की GDP ग्रोथ रेट घटाकर कितना कर दिया ?
How much did fitch Ratings reduce GDP growth rate for FY 2019-20 ?
Ans — 5.5%

5-किस राज्‍य सरकार ने कन्‍या सुमंगला योजना शुरू की है ?
Which state government lauched the Kanya Sumangala Yojana ?
Ans — Uttar Pradesh / उत्‍तरप्रदेश

6- 24 अक्‍टूबर 2019 को ITBP ने अपना कौन सा स्‍थापना दिवस मनाया ?
Which Foundation Day did ITBP celebrate on 24 October 2019 ?
Ans — 58th / 58वां

7- राष्‍ट्रीय कॉर्पोरेट सामाजिक उत्‍तरदायित्‍व पुरस्‍कार कौन प्रदान करेगा ?
Who will award the National Corporate Social Responsibility Award ?
Ans — Ramnath Kovind / रामनाथ कोविंद

8- हाल ही में किसे सखारोव पुरस्‍कार से सम्‍मानित किया गया ?
Who has recently been awarded the Sakharov Award ?
Ans — Ilhan tohti / इल्‍हाम तोहति

9- हाल ही में डेंटा ऑन पुलिस आर्गेनाइजेशन किसने जारी किया ?
Recently who released Data On Police Organization (DapO 2018) ?
Ans — BPRD

10- दुनिया का सबसे तेज चिल्‍लाने वाला पक्षी कौन बना ?
Who became the World’s fastest screaming bird ?
Ans — White bellbird / व्‍हाइट बेलबर्ड

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment