Current Affairs 26 Oct 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 26 Oct 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
26 Oct कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 26 Oct 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किसने गुजरात में किसान सर्वोदय योजना का उदघाटन किया ?
Recently who inaugurated the Kisan Sarvodaya Yojana in Gujarat ?
Ans — Narendra Modi / नरेंद्र मोदी

2- ADB ने किस राज्‍य की 450 KM लंबी सडकों के लिये $177 मिलियन ऋण दिया ?
ADB loaned $177 million for 450 km of roads in which state ?
Ans — Maharashtra / महाराष्‍ट्र

3- हाल ही में किसने वैश्विक ब्राडबैंड इंटरनेट सेवा के लिये 60 स्‍टारलिंक सैटेलाइट लांच किया ?
Recently who launched 60 Starlink Satellite for global broadband Internet service ?
Ans — SpaceX

4- वैश्विक इंटरनेट स्‍पीड में भारत किस स्‍थान पर है ?
Where is India in global internet speed ?
Ans — 131st

5- 24 अक्‍टूबर 2020 को विश्‍व के सबसे लंबे मंदिर रोपवे का उदघाटन किसने किया ?
Who inaugurated the world’s longest temple ropeway on 24 October 2020 ?
Ans — Narendra Modi / नरेंद्र मोदी

6- इमारतों की 95% सूर्य किरण एक्जिबिट करने वाला पेंट कौन बना ?
Who became the paint that exhibits 95% sun rays of buildings ?
Ans — Super-white paints / सुपर व्‍हाइट पेंटस

7- किस राज्‍य सरकार ने आतंकवादियों के आत्‍मसमर्पण करने पर 1 लाख रूपये देने की घोषणा की ?
Which state government announced 1 lakh for surrender of terrorists ?
Ans — Tripura / त्रिपुरा

8- हाल ही में कहॉ पर पहली बार पंचायती राज अधिनियम अपनाने को मंजूरी दी गयी ?
Recently where was the adoption of the Panchayati Raj Act approved for the first time ?
Ans — Jammu Kashmir / जम्‍मू कश्‍मीर

9- हाल ही में किस राज्‍य के पहले गृहमंत्री नरसिम्‍हन रेडडी का निधन हो गया ?
Recently the first Home Minister of which state Narasimhan Reddy passed away ?
Ans — Telangana / तेलंगाना

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment