Current Affairs 26 May 2021 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 26 May 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF-
26 May कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 26 May 2021 In Hindi+English Gk Question

1- किस राज्‍य के मुख्‍यमंत्री ने अनाथ बच्‍चों के लिये वात्‍सल्‍य योजना शुरू की ?
Which state’s Chief Minister launched the Vatsalya scheme for orphans ?
Ans — Uttarakhand / उत्‍तराखंड

2- किस राज्‍य सरकार ने कोविड रोगियों के इलाज के लिये संजीवनी परियोजना शुरू की ?
Which state government started the sanjeevani Project for the treatment of Covid Patients ?
Ans — Haryana / हरियाणा

3- मिशन ऑक्‍सीजन सेल्‍फ रिलायंस योजना किस राज्‍य में शुरू हुई ?
In which state did the Mission Oxygen Self-Reliance Scheme begin ?
Ans — Maharastra / महाराष्‍ट्र

4- किसने चांद पर पानी की खोज के लिये अपना पहला मोबाइल रोबोट भेजने की घोषणा की ?
Who announced sending his first mobile robot to search for water on the moon ?
Ans– NASA

5- हाल ही में कहॉ पर दुनिया का सबसे बडा हिमखंड टूटा है ?
Where is the world’s largest iceberg broken recently ?
Ans — Antarctica / अंटार्कटिका

6- विश्‍व थाइराइड दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World Thyroid Day celebrated ?
Ans — 25 May / 25 मई

7- हाल ही में किसने India and Asian Geopolitics नामक पुस्‍तक लिखी ?
Recently who wrote a book called India and Asian Geopolitics ?
Ans — Shivshankar Menon / शिवशंकर मेनन

8- छत्‍तीसगढ हाईकोर्ट के नये मुख्‍यन्‍यायाधीश कौन नियुक्‍त हुए है ?
Who was appointed the new Chief Justice of Chhattisgarh High Court ?
Ans — Prashant Kumar Mishra / प्रशांत कुमार मिश्रा

9- हाल ही में किसने भारत जैव विविधता पुरस्‍कार 2021 जीता ?
Who recently won the India Biodiversity Award 2021 ?
Ans — Shaji N M / शाजी एन एम

10- हाल ही में किसने गोल्‍डन बूट पुरस्‍कार 2020-21 जीता ?
Who recently won the Golden Boot Award 2020-21 ?
Ans — Harry ken / हैरी केन

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment