Current Affairs 26 December 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 26 December 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF- 26 December 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 26 December 2019 In Hindi+English Gk Question

1- एशिया के सबसे अमीर व्‍यक्ति कौन बने ?
Who became the richest person in Asia ?
Ans — Mukesh Ambani / मुकेश अंबानी

2- हाइपरसोनिक हथियारों वाला एकमात्र देश कौन बना ?
Who became the only country with hypersonic weapons ?
Ans — Russia / रूस

3- हाल ही में किस देश ने प्‍लास्टिक की सैल्‍फ क्‍लीनिंग झिल्‍ली का निर्माण किया ?
Which country recently manufactured plastic self-cleaning membranes ?
Ans — Canada / कनाडा

4- हाल ही में किस शहर में गार्बेज कैफे खोला गया ?
In which city was the Garbage Cafe recently opened ?
Ans — New Delhi / नई दिल्‍ली

5- राेहतांग सुरंग का नाम बदलकर किस पूर्व प्रधानमंत्री के नाम पर रखा गया ?
Rohtang Tunnel was renamed after which former prime minister ?
Ans — Atal Bihar Bajpai / अटल बिहारी बाजपेयी

6- हाल ही में किसने अटल भूजल योजना का शुभारंभ किया ?
Recently who launched the Atal Ground Water Scheme ?
Ans — Narendra Modi / नरेंद्र मोदी

7- हाल ही में किसे सेना डिजाइन ब्‍युरो उत्‍कृष्‍टता पुरस्‍कार से सम्‍मानित किया गया ?
Recently who awarded the Army Design Bureau Excellence Award ?
Ans — Major Anoop Mishra / मेजर अनूप मिश्रा

8- हाल ही में DRDO ने कहॉ से QRSAM मिसाइल का परीक्षण किया ?
Where did DRDO test the QRSAM missile recently ?
Ans — Chandipur / चांदीपुर

9- हाल ही में शुशासन दिवस कब मनाया गया ?
When was the recently celebrated Day of Good Governance ?
Ans — 25 December / 25 दिसम्‍बर

10 – हाल ही में कब मदन मोहन मालवीय जयंती मनाई गई ?
When was Madan Mohan Malaviya Jayanti Celebrated recently ?
Ans — 25 December / 25 दिसम्‍बर

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment