Current Affairs 26 April 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 26 April 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 26 April कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 26 April 2020 In Hindi+English Gk Question

1- वर्चुअल कोर्ट के जरिये अदालतों में सुनवाई शुरू करने वाला पहला राज्‍य कौन बना ?
Who became the first state to start trial in courts through virtual courts ?
Ans — Uttar Pradesh / उत्‍तर प्रदेश

2- किस सुरक्षा बल ने फाइलों के संचालन के लिये ई-कार्यालय एप्‍प लांच किया ?
Which security forces launched e-office app for handling files ?
Ans — CISF

3- 25 अप्रैल 2020 को मनाये गये विश्‍व मलेरिया दिवस का विषय क्‍या था ?
What was the theme of World Malaria Day observed on 25 April 2020 ?
Ans — Zero Malaria Starts With Me

4- सिंगापुर के कैलेडियम इन्‍वेस्‍टमेंट ने सिक बैंक में अपनी हिस्‍सेदारी बढाकर 4.49 % किया ?
In which bank did Singapore Caladium Investment increase its stake to 4.49% ?
Ans — Bandhan Bank / बंधन बैंक

5- केंद्रीय सतर्कता आयुक्‍त के रूप मेंे किसने शपथ ग्रहण की है ?
Who took over as Central Vigilance Commissioner ?
Ans — Sanjay Kothari / संजय कोठारी

6- हाल ही में NASA ने किस नाम से एक हाई – प्रेशर वेटिलेटर विकसित किया ?
By what name has NASA recently developed a high pressure ventilator ?
Ans — VITAL {Ventilator Intervention Technology Accessible Locally}

7- हाल ही में किसने हुडको के CMD के रूप में कार्यभार संभाला ?
Who recently took over as CMD of Hudco ?
Ans — Shiv Das Meenu / शिव दास मीणा

8- हाल ही में वोडाफोन-आईडिया ने किस कंपनी के साथ मिलकर रिचार्ज साथी कार्यक्रम शुरू किया ?
Recently with which company did Vodafone-Idea launch Recharge Partner Program ?
Ans — PayTm

9- हाल ही में किस राज्‍य सरकार ने खोंगजोम दिवस मनाया ?
Which state government recently celebrated Khongjom Day ?
Ans — Manipur / मणिपुर

10 – हाल ही में किस संस्‍था ने Feluda नामक COVID-19 टंस्टिंग किट विकसित किया ?
Which organization recently developed the COVID-19 testing kit called Feluda ?
Ans — CSIR

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment