Current Affairs 25 March 2020 In Hindi+English Gk Question

1 Like Comment

Current Affairs 25 March 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 25 March 2020 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 25 March 2020 In Hindi+English Gk Question

1- प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी ने पूरे देश मे कितने दिनों के लॉकडाउन की घोषणा की ?
How many days of lockdown was announced by Prime Minister Narendra Modi across the country ?
Ans — 21 Day / 21 दिन

2- कोरोना वायरस की वजह से टोक्‍यो ओलम्पिक कितने वर्षो के लिये स्‍थगित किया गया ?
How many years was the Tokyo Olympics postponed due to the Corona Virus ?
Ans — 1 Year / 1 साल

3- विश्‍व क्षय रोग दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World Tuberculosis Day Celebrated ?
Ans — 24 March / 24 मार्च

4- Messiah Modi: A Great Tale of Expectations नामक पुस्‍तक किसने लिखी ?
Who wrote the book Messiah Modi: A Great Tale of Expectations ?
Ans — Tavleen Singh / तवलीन सिंह

5- ऐबल पुरस्‍कार 2020 किस गणितज्ञ को दिया जायेगा ?
Which mathematician will be given  the Abel Prize 2020 ?
Ans – Hilal Full Steinberg & Gregory Margulis / हिलेल फुलस्‍टेनबर्ग और ग्रेगरी मारगुलिस

6- किस कंपनी ने भारत का पहला COVID-19 स‍मर्पित अस्‍पताल खोला ?
Which company opened india’s first COVID-19 dedicated hospital ?
Ans — Reliance Industries / रिलायंस इंडस्‍ट्रीज

7- BS-VI ईधन की आपूर्ति करने वाली पहली भारतीय कंपनी कौन बनी ?
Who became the first Indian Company to supply BS-VI fuel ?
Ans — IOCL

8- मेक इन इंडिया के तहत बनी पहली COVID-19 टेस्‍ट किट को किसके द्वारा मंजूरी मिली ?
First COVID-19 test kit made under Make in India was approved by ?
Ans – CDSCO

9- Legacy of Learning नामक पुस्‍तक किसने लिखी ?
Who wrote a book called Legacy Of Learning ?
Ans — Savita Chhabra / सविता छावडा

10- अपने राज्‍य पुलिस को टेसर गन सौपनं वाला देश का पहला राज्‍य कौन बना ?
Who became the first state in the country to hand over taser guns to its state police ?
Ans — Gujarat / गुजरात

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

You might like

Risshu Chawla

About the Author: Rishav Chawla

My Name is Rishav Chawla . I am the admin of RTstudy.in . I have completed 12th and after that i was completed my diploma with information technology. I am providing study materials to students in hindi for class 12th , 10th And polytechnic and other sarkari exam gk related .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *