Current Affairs 25 July 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 25 July 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 25 July कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 25 July 2020 In Hindi+English Gk Question

1- राष्‍ट्रीय प्रसारण दिवस कब मनाया जाता है ?
When is National Broadcasting Day celebrated ?
Ans — 23 July / 23 जुलाई

2- चीन द्वारा लांच किये गये स्‍वतंत्र रूप से अपने पहले मंगल मिशन का क्‍या नाम है ?
What is the name of its first independent Mars Mission launched by China recently ?
Ans — Tianwen-1

3- हाल ही मेे विश्‍व व्‍यापार संगठन ने किस देश को आब्‍जर्वर का दर्जा दिया है ?
Recently, which country was given the status of Observer by the World Trade Organization ?
Ans — Turkmenistan / तुर्कमेनिस्‍तान

4- किस बैंक ने इंस्‍टा क्लिक सेविंग अकाउंट लांच किया है ?
Which bank launched Insta Click Saving Account ?
Ans — Bank of Baroda / बैंक ऑफ बडौदा

5- इंटरनेशनल सोलर एलायंस समझौते पर हस्‍ताक्षर करने वाला 87वां देश कौन बना है ?
Who became the 87th country to sign the International Solar Alliance Agreement ?
Ans — Nicaragua / निकारागुआ

6- हाल ही में किसने भारत का पहला नंबर लेस कार्ड लांच किया ?
Recently who launched India’s first number less card ?
Ans — FamPay

7- हाल ही में किसने भारतीय नौसना के सबसे बडा सौर उर्जा संयंत्र का उदघाटन किया ?
Who recently inaugurated the largest solar power plant of the Indian Navy ?
Ans — Vice Admiral Anil Kumar Chawla / वाइस एडमिरल अनिल कुमार चावला

8- हाल ही में किसे प्रधानमंत्री कार्यालय में संयुक्‍त सचिव नियुक्‍त किया गया ?
Who was recently appointed as Joint Secretary in the Prime Minister’s Office ?
Ans — P Amudha / पी अमुधा

9- हाल ही में किसने COVID-19 रोगियों को ट्रैक करने के लिये Smart Wristband लांच किया ?
Recently who launched Smart Wristband to track COVID-19 patients ?
Ans — AIIMS Nagpur / AIIMS नागपुर

10- मशहूर नृत्‍यांगना और कोरियोग्राफर अमलाशंकर का निधन हो गया है इन्‍हें कब बंग विभूषण से सम्‍मानित किया गया था ?
Famous dancer and Choreographer Amalashankar died when was she awarded Bang Vibhushan ?
Ans — 2011

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment