Current Affairs 25 December 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 25 December 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF- 25 December 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 25 December 2019 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किस राज्‍य में पहला जनता क्लिनिक खोला गया ?
In which state was the first public clinic opened recently ?
Ans — Rajasthan / राजस्‍थान

2- महाराष्‍ट्र के नये उप मुख्‍यमंत्री कौन बने ?
Who became the new Deputy Chief Minister of Maharashtra ?
Ans — Ajit Pawar / अजीत पवार

3- किस संगठन ने पहली बार स्‍तन कैंसर के उपचार के लिये दवा को मंजूरी दी है ?
Which organization approved the drug for the treatment of breast cancer for the first time ?
Ans — WHO

4- हाल ही में किस रेलवे स्‍टेशन पर ऑक्‍सीजन पार्लर खोला गया ?
At which country station was the Oxygen Parlor opened recently ?
Ans — Nashik Railway Station / नासिक रेलवे स्‍टेशन

5- झारखंड के दूसरी बार मुख्‍यमंत्री कौन बने ?
Who became the Chief Minister of Jharkhand for the second time ?
Ans — Hemant Soren / हेमंत सोरेन

6- हाल ही में किसे फिक्‍की का नया अध्‍यक्ष बनाया गया ?
Who was recently appointed the new chairman of FICCI ?
Ans — Sangeeta Reddy / संगीता रेड्डी

7- हाल ही मेंे भारत के नए विदेश सचिव कौन नियुक्‍त किये गये ?
Recently who was appointed the new foreign secretary of India ?
Ans — Harshvardhan Shringla 

8- किस देश के सभी शहर खुले में शोच से मुक्‍त घोषित किये गये ?
All the cities of which country were declared open defecation free ?
Ans — India / भारत

9- हाल ही में जारी एक रिपोर्ट के अनुसार वैज्ञानिक लेख प्रकाशित करने के मामले में भारत किस स्‍थान पर है ?
According to a recently released report, where is India at the point of publishing scientific articles ?
Ans — 3rd

10- राष्‍ट्रीय उपभाक्‍ता दिवस कब मनाया जाता है ?
When is National Consumer Day celebrated ?
Ans — 24 December / 24 दिसम्‍बर

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment