Current Affairs 24 September 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 24 September 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF 24 September 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 24 September 2019 In Hindi+English Gk Question

1- सिंगापुर ग्रेंड प्री 2019 F-1 रेस किसने जीती है ?
Who won the Singapore Grand Prix 2019 F-1 Race ?
Ans — Sebastian Bettel / सेबेस्टियन बेटटल

2- किस राज्‍य के मुख्‍मयमंत्री ने मुख्‍यमंत्री सेवा संकल्‍प हेल्‍पलाइन शुरू की हे ?
Which state’s Chief Minister started Chief Minister Seva Sankalp Helpline?
Ans — Himachal Pradesh / हिमाचल प्रदेश

3- किस राज्‍य में उसका पहला आल-वुमन महिला कर्मचारी पोस्‍ट आफिस खोला गया ?
Which state opened its first all-female post office ?
Ans — Bihar / बिहार

4- किस भारतीय फिल्‍म को ऑस्‍कर 2020 के लिये भेजा गया है ?
Which indian film has been sent for the Oscars 2020 ?
Ans — Gully Boy / गली बाय

5- हाल ही में जारी फार्च्‍यून इंडिया की सबसे पॉवरफुल वुमन की लिस्‍ट में किस अभिनेत्री को जगह मिली है ?
Which actress has got a place in the list of recently released Fortune India’s Most Powerful Women ?
Ans — Anushka Sharma / अनुष्‍का शर्मा

6- किसे ऑडिट ब्‍यूरो ऑफ सर्कुलेशन के अध्‍यक्ष कौन बने ?
Who became the chairman of the Audit Bureau of Circulation (ABC) ?
Ans — Madhukar Kamath / मधुकर कामभ

7- हाल ही में किसने राष्‍ट्रीय ई-मुल्‍यांकन केंद्र स्‍थापित किया ?
Recently who established the national e-assessment center ?
Ans — CBDT

8- विश्‍व कुश्‍ती चैंपियनशिप 2019 में दीपक पुनिया ने कौन सा मेडल जीता ?
Which medal did Deepak Punia win in World Wrestling Championship 2019 ?
Ans — Silver

9- त्रिपुरा हाइकोर्ट के नये मुख्‍य न्‍यायाधीश कौन नियुक्‍त किये गये है ?
Who was appointed the new Chief Justice of Tripura High Court ?
Ans — Akeel Qureshi / अकील कुरैशी

10- वर्ल्‍ड रोज डे कब मनाया गया ?
When was World Rose Day Celebrated ?
Ans — 22 September / 22 सितम्‍बर

 

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment