Current Affairs 24 Oct 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 24 Oct 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 24 Oct कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 24 Oct 2020 In Hindi+English Gk Question

1- किस राज्‍य के मुख्‍यमंत्री ने एकीकृत आदर्श कृषि ग्राम योजना का उदभव किया ?
Which State’s Chief Minister inaugurated the Integrated Adarsh Krishi Gram Yojana ?
Ans — Uttarakhand / उत्‍तराखंड

2- DRDO ने कहॉ से एंटी टैंक गाइडेड मिसाइल नाग का परीक्षण किया ?
Where did DRDO rest the anti-tank guided missile Nag ?
Ans — Pokhran / पोखरण

3- वर्ष 2019 में सबसे अधिक घरेलू पर्यटकों को आकर्षित करने वाला राज्‍य कौन बना ?
Who became the state to attract the most domestic tourists in the year 2019 ?
Ans — Uttar Pradesh / उत्‍तरप्रदेश

4- किस राज्‍य ने स्‍मार्ट ब्‍लैकबोर्ड योजना लांच की ?
Which state launched the Smart Blackboard Scheme ?
Ans — TamilNadu / तमिलनाडु

5- हाल ही में नीना मल्‍होत्रा को कहॉ पर भारत का अगला राजदूत बनाया गया ?
Recently where was Nina Malhotra appointed as the next ambassador of India ?
Ans — Republic of San Marino // सैन मैरिनो गणराज्‍य

6- किस राज्‍य ने BPL परिवारों के लिये YSR बीमा योजना शुरू की ?
Which state introduced YSR Insurance scheme for BPL families ?
Ans — Andhra Pradesh / आंध्र प्रदेश

7- आउटस्‍टैंडिंग यंग पर्सन ऑफ द वर्ल्‍ड 2020 से किसे सम्‍मानित किया गया है ?
Who was awarded Outstanding Young Person of the World 2020 ?
Ans — Dr, Jaijini Varghese / डॉ जैजिनी वर्गीस

8- प्रधानमंत्री ग्रामीण सडक परियोजना के सफल कार्यान्‍वयन में कौन सा जिला शीष्र पर है ?
Which district tops the successful implementation of Pradhan Mantri Gramin Sadak Yojana ?
Ans — Mandi / मंडी

9- हाल ही में पुंडुचेरी का नया राज्‍य चुनाव आयुक्‍त किसे बनाया गया ?
Recently who was appointed the new state election commissioner of Puducherry ?
Ans — Roy p thomas / राय पी थामस

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here/

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment