Current Affairs 24 May 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 24 May 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
  24 May कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 24 May 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में खनिज कानून संशोधन विधेयक किस सदन में पारित हुआ ?
Recently in which house was the amendment bill of mineral law passed ?
Ans — Loksabha / लोकसभा

2- निकट भविष्‍य में भारत में कोई भी खेल प्रतियोगिता न आयोजित होने की घोषणा किसने की है ?
Who announced not to host any International tournament in India in the near future ?
Ans — Kiran Rijiju / किरण रिजिजु

3- वितमंत्री ने हरित उर्जा उपकरणों के आयात शुल्‍क में कितने प्रतिशत की वृद्धि की घोषणा की है ?
By how many percentage increase in import duty of green energy equipment was announced by the Finance Minister ?
Ans — 20 %

4- किस केंदीय मंत्री ने इग्‍नू के आनलाइन M.A (हिंदी) कार्यक्रम का शुभारंभ किया है ?
Which Union Minister launched IGNOU’s Online M.A(Hindi) program ?
Ans – Ramesh Pokhriyal Nishank / रमेश पोखरियाल निशंक

5- दुनिया का दूसरा सबसे ज्‍यादा बडा PPE किट निर्माता देश कौन बना ?
Who became the World’s second biggest PPE kit manufacturer ?
Ans — India / भारत

6- हाल ही में किस राज्‍य सरकार ने सबको रोजगार मिलेगा योजना लांच की है ?
Which state government recently launched the Sabako Rojgar Milega Scheme ?
Ans — Madhya pradesh / मध्‍य प्रदेश

7- ब्रैक द चेन कार्टून अभियान किसने शुरू किया हे ?
Who started the Break the Chain Cartoon campaign ?
Ans — Kerala / केरल

8- हाल ही में KKR फर्म ने रिलायंस जियो प्‍लेटफार्म में कितने प्रतिशत हिस्‍सेदारी खरीदी है ?
Recently KKR firm bought what percentage stake in Reliance Jio Platform ?
Ans — 2.32%

9- किस राज्‍य सरकार ने बुखार क्लिनिक शुरू किया ?
Which state government started a fever clinic ?
Ans — Madhya pradesh / मध्‍य प्रदेश

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment