Current Affairs 24 March 2020 In Hindi+English Gk Question

1 Like Comment

Current Affairs 24 March 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 24 March 2020 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 24 March 2020 In Hindi+English Gk Question

1- मध्‍यप्रदेश के चौथी बार मुख्‍यमंत्री कौन बने ?
Who became the Chief Minister of Madhya Pradesh for the fourth time ?
Ans — Shivraj Singh Chauhan / शिवराज सिंह चौहान

2- RBI ने यस बैंक का अतिरिक्‍त निदेशक किसे नियुक्‍त किया ?
Who has been appointed as additional director of Yes Bank by RBI ?
Ans — R. Gandhi & AN Gopalkrishnan / आर. गांधी और ए.एन. गोपालकृष्‍णन

3- बांग्‍लादेश ने SAARC देशों में COVID-19 से बचाव निधि के लिये कितना योगदान दिया ?
How much did Bangladesh contribute to the rescue fund from COVID-19 in SAARC Countries ?
Ans — $1.5 Million / $1.5 मिलियन

4- किस राज्‍य सरकार ने गरीबों को एक महीने का मुफ्त अनाज देने की घोषणा की ?
Which state government announced a month of giving free grain to the poor ?
Ans — Uttar Pradesh / उत्‍तर प्रदेश

5- हाल ही में किस देश ने टोक्‍यो ओलंपिक 2020 से बाहर होने की घोषणा की ?
Which country recently announced the exit from Tokyo Olympics 2020 ?
Ans — Canada / कनाडा

6- भारत में शहीद दिवस कब मनाया जाता है ?
When is Martyr’s Day celebrated in India ?
Ans — 30 January & 23 March / 30 जनवरी और 23 माच्र

7- विश्‍व मोसम विज्ञान दिवस कब मनाया गया ?
When was World Meteorological Day Celebrated ?
Ans — 23 March / 23 मार्च

8- COVID-19 के चलते कर्फ्यु लगाने वाला भारत का पहला राज्‍य कौन बना ?
Who became the first state in India to impose curfew due to COVID=19 ?
Ans — Punjab / पंजाब

9- अंतर्राष्‍ट्रीय नवरूज दिवस कब मनाया गया ?
When was international Nowruj Day Celebrated ?
Ans — 21 March / 21 मार्च

10 – किसने 7 महाद्वीपों के उच्‍चतम ज्‍वलामुखी पर्वतों पर चढकर लिम्‍का बुक ऑफ वर्ल्‍ड रिकार्ड बनाया ?
Who set the Limca Book of World Records by climbing the highest volcanic mountains of 7 continents ?
Ans — Satyroop Siddhant / सत्‍यरूप सिंद्धांत

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

You might like

Risshu Chawla

About the Author: Rishav Chawla

My Name is Rishav Chawla . I am the admin of RTstudy.in . I have completed 12th and after that i was completed my diploma with information technology. I am providing study materials to students in hindi for class 12th , 10th And polytechnic and other sarkari exam gk related .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *