Current Affairs 24 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF

Current Affairs 24 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF-
24  June कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

1-  प्रत्‍येक वर्ष 23 जून को कौन सा दिवस मनाया जाता है ?
Which of the day is celebrated on 23rd June every year ?
Ans- – United Nations Public Service &International Olympic Day & International Widows Day  / संयुक्‍त राष्‍ट्र लोक सेवा दिवस, अंतर्राष्‍ट्रीय ओलम्पिक दिवस और अंतर्राष्‍ट्रीय विधवाा दिवस

2- भारतीय नैासेना और यूरोपियन यूनियन नौसेना बल के साथ कहॉ पर पहली बार सैन्‍याभ्‍यास आयोजित हुआ ?
Where was the first military exercise conducted with the Indian Navy and European Union Naval Forces ?
Ans — Gulf of Aden / अदन की खाडी

3- ओलम्पिक खेलो के लिये भारतीय पुरूष हॉकी टीम का कप्‍तान किसे बनाया गया ?
Who was made the captain of the Indian men’s hockey team for the Olympic Games ?
Ans — Manprit Singh / मनप्रीत सिंह

4- हाल ही में कौन दुनिया की सबसे दूसरी सबसे तेज 100 मीटर घावक बनी ?
Who recently became the second fastest 100m runner in the World ?
Ans — Hima Das / हिमा दास

5- Airtel में भारत में 5जी नेटवर्क समाधान के लिये किस कंपनी के साथ समझौता किया ?
Airtel has tied up with which company for 5G network solution in India ?
Ans – TCS

6- हाल ही में किसने अपनी नई पुस्‍तक The 7 sins being a Mother नामक पुस्‍तक लांच की ?
Who recently launched his new book titled The 7 sins being a Mother ?
Ans — Tahira Kashyap / ताहिरा कश्‍यप

7- हाल ही में किेस WWF India की फॉरेस्‍ट फ्रंटलाइन हीरोज एम्‍बेसडर नियुक्‍त किया गया ?
Who has been appointed as the Forest Frontline Heroes Ambassador of WWF India recently ?
Ans — Upasana Komineni / उपासना कॉमिनेनी

8- हाल ही में किस मंत्री ने जान है तो जहान है नामक टीकाकरण जागरूकता अभियान शुरू किया ?
Which minister recently launched the vaccination awareness campaign named Jaan hai to jahan hai ?
Ans — Mukhtar Abbas Naqvi / मुख्‍तार अब्‍बास नकबी

9- हाल ही में किसे Oneplus के Wearables category का ब्रांड एंबेसडर बनाया गया ?
Who was recently made the brand ambassador of Oneplus Wearables category ?
Ans — Jasprit Bumrah / जसप्रीत बुमराह

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment