Current Affairs 24 January 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 24 January 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 24 January 2020 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 24 January 2020 In Hindi+English Gk Question

1-IMF ने वित्‍तीय वर्ष 2019 के लिये भारत की GDP ग्रोथ रेट घटाकर कितना कर दिया ?
How much has the IMF reduced India’s GDP growth rate for the financial year 2019 ?
Ans — 4.8%

2- वैश्विक प्रतिभा प्रतिस्‍पर्धा सूचकांक 2020 में भारत किस स्‍थान पर है ?
What is the position of India in the Global Talent Competition Index 2020 ?
Ans — 72वें

3- केनरा बैंक के नये MD और CEO कौन बने ?
Who became the new MD and CEO of Canara Bank ?
Ans — Lingam Venkat Prabhakar / लिंगम वेंकट प्रभाकर

4- हाल ही में किस बैंक ने कार्ड रहित नगद निकासी सुविधा शुरू की ?
Which bank recently launched cardless cash withdrawal facility ?
Ans — ICICI Bank / ICICI बैंक

5- भारत का सबसे प्रदूषित शहर कौन बना ?
Who became India’s most polluted city ?
Ans — Ghaziabad / गाजियाबाद

6- कृषि भूमि को पट्टे पर देने वाला देश का पहला राज्‍य कौन बना ?
Who become the first state in the country to lease agricultural land ?
Ans — Uttarakhand / उत्‍तराखंड

7- हाल ही में केंद्र सरकार ने किस कंपनी को बंद करने की मंजूरी दी ?
Recently which company was approved by the Central Government to close ?
Ans — HFL

8- हाल ही में किसे सिस्‍को यूथ लीडरशिप अवार्ड से सम्‍मानित किया गया ?
Who has recently been awarded the Cisco Youth Leadership Award ?
Ans — Priya Prakash / प्रिया प्रकाश

9- भारतीय राष्‍ट्रीय भुगतान निगम ने ब्‍लॉकचैन आधारित किस प्रणाली का शुभारंभ किया ?
Which blockchain based system was launched by National Payments Corporation of India ?
Ans — Vajra Platform / वज्र प्‍लेटफार्म

10- हाल ही में किसने प्रधानमंत्री राष्‍ट्रीय बाल पुरस्‍कार 2020 प्रदान किया ?
Who recently conferred the Prime Minister’s National Children’s Award 2020 ?
Ans — Ramnath Kovind / रामनाथ कोविंद

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment