Current Affairs 24 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 24 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 24 Aug कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 24 Aug 2020 In Hindi+English Gk Question

1- किस देश ने काले सागर में प्राकृतिक गैस रिजर्व की खोज की ?
Which country discovered a natural gas reserve in the Black Sea ?
Ans — Turkey / तुर्की

2- हाल ही में किस देश में वेस्‍ट नाइल वायरस के कारण पहली मौत दर्ज की गई ?
In which country was the fist death due to West Nile virus recorded recently ?
Ans  Spain / स्‍पेन

3- प्राइवेट सेक्‍टर द्वारा निर्मित भारत की पहली किस मिसाईल का पोखरण में परीक्षण हुआ ?
Which first missile in India was tested in Pokhran by the private sector ?
Ans — Pinaka / पिनाका

4- हाल ही में किसने राष्‍ट्रीय राजमार्ग के साथ वृक्षारोपण की मॉनिटरिंग के लिये हरित पथ एप्‍प लांच किया ?
Recently who launched Green Path App for monitoring of plantations along the National Highway ?
Ans — NHAI

5- हाल ही में NPCI ने किस नाम से अपनी अंतर्राष्‍ट्रीय सहायक कंपनी लांच की ?
By which name did NPCI launch its international subsidiary recently ?
Ans — NPCI International

6- MSME मंत्री नितिन गडकरी ने गैर-विषैले कृषि उत्‍पाद बेचने के लिये कौन सा पोर्टल लांच किया ?
Which portal was launched by MSME Minister Nitin Gadkari to self non-toxic agricultural products ?
Ans — Vedkrishi.com

7- कीथ क्रिस्‍टोफर राउली किस देश के प्रधानमंत्री बनाये गये ?
Keith Christopher Rowley became the Prime Minister of which country ?
Ans– Trinidad and Tobago / त्रिनिदाद और टोबैगी

8- हाल ही में जारी एक डेटा के मुताबिक कहॉ की बर्फ की चादर 1 मिलियन टन बर्फ/मिनट की दर से पिघल रही है ?
According to a recently released data, where is the ice sheet melting at the rate of 1 million tons of ice/minute ?
Ans – Greenland / ग्रीनलैंड

9- हाल ही में BCCI क्‍यूरेटर और पूर्व क्रिकेट प्रशासक का निधन हो गया ?
Recently BCCI curator and former cricket administrator passed away ?
Ans — Gopal Kasturinandan / गोपाल कस्‍तूरीनंदन

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment