Current Affairs 23 May 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 23 May 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
23 May कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 23 May 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में भारतीय रिजर्व बैंक ने रेपो रेट रिकॉर्ड स्‍तर पर कम करके कितना कर दिया हे ?
Recently the Reserve Bank of India reduced the repo rate to record level of how much ?
Ans — 4.00 %

2- उत्‍तरप्रदेश सरकार ने कितने करोड के UP Start Up Fund की स्‍थापना की है ?
How many crores did the government set up UP Start up Fund ?
Ans — 15 Crores / 15 करोड

3- अंतर्राष्‍ट्रीय जैव विविधता दिवस कब मनाया जाता है ?
When is International Biodiversity Day celebrated ?
Ans — 22 May / 22 मई

4- विश्‍व बैंक समूह के नये अर्थशास्‍त्री कौन बनाई गई ?
Who was made the new economist of the World Bank Group ?
Ans — Carmen Reinhart /  कारमेन रेनहार्ट

5- हाल ही में नवीनीकरण उर्जा के लिये NTPC ने किसके साथ समझौता किया है ?
With whom did NTPC tie up recently for renewable energy ?
Ans — ONGC

6- RBI सुस्‍त पडे विदेशी व्‍यापार के लिये EXIM बैंक को कितने की ऋण सहायता करेगा ?
How much loan assistant will EXIM Bank provide to RBI for sluggish foreign trade ?
Ans — 15,000 Crore

7- केंद्र सरकार ने ओडिशा के कोणार्क नगर की सौरकरण के लिये कितना योगदान देने की घोषणा की है ?
How much has the Union Government announced to contribute to the solarization of Konark city of Odisha ?
Ans — 25 Crore / 25 करोड

8- रक्षा मंत्रालय ने आत्‍मनिर्भरता के लिये कितने सैन्‍य उपकरणों की घरेलू आपूर्तिकर्ताओं से लेने की घोषणा की है ?
How many military equipment were announced by the Ministry Defense to be taken from domestic suppliers for self sufficiency ?
Ans — 26

9- अम्‍फान तूफान आपदा से राहत के लिये प्रधानमंत्री द्वारा बंगाल को कितने का पैकेज जारी किया गया ?
How much package was released by the Prime Minister to Bengal for relief from Amfan storm disaster ?
Ans — 1000 Crore

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment