Current Affairs 23 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF

Current Affairs 23 June 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF-
23  June कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

1-भारत ने किस देश के साथ मिलकर हिंद महासागर में FOIP अभ्‍यास किया?
With which country did India conduct the FOIP exercise in the Indian Ocean ?
Ans — Japan / जापान

2- हाल ही में किस राज्‍य सरकार ने मुख्‍यमंत्री उद्यमी योजना शुरू की ?
Which state government has recently launched Mukhyamantri Udyami Yojana ?
Ans — Bihar / बिहार

3- वर्ष 2020 में भारत FDI प्राप्‍तकर्ताओं की लिस्‍ट में किस स्‍थान पर रहा ?
What is the position of India in the list of FDI recipients in the year 2020 ?
Ans — 5th / पांचवे

4- हाल ही में किसने 4 सदस्‍यीय टेकओवर पैनल का पुनर्गठन किया ?
Who recently reconstituted the 4-member takeover panel ?
An s — SEBI

5- विश्‍व मानवतावादी दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World Humanitarian Day Celebrated ?
Ans — 21 June / 21 जून

6- भारत ने किस देश के साथ मिलकर हाइड्रोजन टॉस्‍क फोर्स का गठन किया ?
With which country did India form the Hydrogen Task Force ?
Ans — America / अमेरिका

7- हाल ही में किसने सेंट्रल यूरोपियन यूनिवर्सिटी ओपन सोसाइटी पुरस्‍कार जीता ?
Who recently won the Central European University Open Society Award ?
Ans – K K Shailaja / के के शैलजा

8- किस खिलाडी के सम्‍मान में उसकी जयंती को स्‍पेन में राष्‍ट्रीय टेनिस दिवस घोषित किया गया ?
In honor of which player his birth anniversary was declared as National Tennis Day in Spain ?
Ans — Rafael Nadal / राफेल नडाल

9- किस राज्‍य के मुख्‍यमंत्री ने मिल्‍खा सिंह जी के नाम पर पैराग्‍लाइडिंग क्‍लब खोलने की घोषणा की ?
The Chief Minister of which state announced the opening of a paragliding club to the name of Milkha Singh ji ?
Ans — Haryana / हरियाणा

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment