Current Affairs 23 June 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 23 June 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
 23 June कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 23 June 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किसने Decarbonising Transport in India परियोजना शुरू करने की घोषणा की है ?
Recently who announced to start the project Decarbonising Transport in India ?
Ans — NITI Aayog /  नीति आयोग

2- हाल ही में किस प्रसिद्ध रथयात्रा की सुप्रीम कोर्ट ने मंजूरी दी है ?
Recently which famous rath yatra was approved by the Supreme Court ?
Ans — Jagannathpuri Rath Yatra / जगन्‍नाथपुरी रथयात्रा

3- हाल ही में जिम्‍बाम्‍वे में भारत के नये राजदूत कौन बनाये गये है ?
Recently who was appointed the new Ambassador of India to Zimbabwe ?
Ans — Vijay Khanduja / विजय खंडूजा

4- हाल ही में किसने प्रवासी मजदूरो के लिये एक जॉच प्‍लेटफार्म विकसित करने के लिये पैनल का गठन किया ?
Recently who formed the panel to develop a job platform for migrant laborers ?
Ans — NITI Aayog / नीति आयोग

5- ITF मेन्‍स खिलाडी पैनल में भारत के किस खिलाडी को शामिल किया गया ?
Which Indian player was included in the ITF Men’s Players Panel ?
Ans — Nikki Punacha / निकी पुनाचा

6- अमेरिका के राष्‍ट्रीय विज्ञान फाउंडेशन के निदेशक के रूप में किसे नियुक्‍त किया गया ?
Who was appointed as the director of National Science Foundation of America ?
Ans — Dr. Sethuraman Panchanathan / डॉ सेथुरमन पंचनाथन

7- फोर्ब्‍स की रियल टाइम बिलिनेयर्स लिस्‍ट में मुकेश अंबानी का कौन सा स्‍थान है ?
Which plane does Mukesh Ambani occupy in Forbes Real Time Billiners List ?
Ans — 9th

8- 21 जून को मनाये गये विश्‍व हाइड्रोग्राफी दिवस की थीम क्‍या थी ?
What was the theme of World Hydrography Day celebrated on 21 June ?
Ans — Hydrography- enabling autonomous technologies

9- 19 जून 2020 को भारत ने FATF की कौन सी मीटिंग में हिस्‍सा लिया है ?
Which FATF meeting did India attend on 19 June 2020 ?
Ans — 32nd / 32 वे

10 – पदमश्री से सम्‍मानित विद्याबेन शाह का हाल ही में निधन हो गया , वे कौन थी ?
Vidyaben Shah, who was awarded the Padma Shri,died recently,it was a
Ans — Social Worker / सामाजिक कार्यकता

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment