Current Affairs 23 January 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 23 January 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 23 January 2020 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 23 January 2020 In Hindi+English Gk Question

1- 21 जनवरी 2020 को मेघालय ने अपना कौन सा स्‍थापना दिवस मनाया ?
Which establishment day did Meghalaya celebrate on 21 January 2020 ?
Ans — 48th / 48 वां

2- किस राज्‍य सरकार ने किसानों के लिये कृषक दुर्घटना कल्‍याण योजना शुरू की ?
Which state government launched the Farmer Accident Welfare Scheme for farmers ?
Ans — Uttar Pradesh / उत्तरप्रदेश

3- किस राज्‍य सरकार ने सभी स्‍कूलों में मराठी अनिवार्य किया ?
Which state government made Marathi compulsory in all schools ?
Ans — Maharashtra / महाराष्‍ट्र

4- वर्ल्‍ड गोल्‍ड आउटलुक 2020 में भारतीय रिजर्व बैंक किस स्‍थान पर है ?
Where is the Reserve Bank of India at World Gold Outlook 2020 ?
Ans — 6th / 6ठवें

5- हाल ही में केंद्र सरकार ने सरकार को सुझाव देने के लिये किस परिषद का गठन किया ?
Recently, which council was formed by the central government to give suggestions to government ?
Ans — National Startup Advisory Council / राष्‍ट्रीय स्‍टार्टअप सलाहकार परिषद

6- हाल ही में UP पुलिस ने प्रभावी संचार और भीड प्रब्रधन पर ट्रेनिंग पाने के लिये किसके साथ समझौता किया ?
Recently UP Police signed an agreement with whom to get training on effective communication and crowd management ?
Ans — IIM Indore / IIM इंदौर

7- हाल ही में स्‍टेट बैंक ऑफ इंडिया के प्रबंध निदेशक कौन बनाये गये ?
Who was recently appointed the Managing Director of State Bank of India?
Ans — Challa Srinivasulu Seti / चल्‍ला श्रीनिवसुतु सेटी

8- किस खिलाडी को अखिल भारतीय खेल परिषद में शामिल किया गया ?
Which player was included in the All India sports council ?
Ans — Yogeshwar Dutt & Deepa Malik / योगेश्‍वर दत्‍त और दीपा मलिक

9- बैंक आफ इंडिया के नये सीईओं और एमडी कौन नियुक्‍त हुये है ?
Who was appointed the new CEO and MD of Bank of India ?
Ans — Atanu Kumar Das / अतनु कुमार दास

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment