Current Affairs 23 December 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 23 December 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF- 23 December 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 23 December 2019 In Hindi+English Gk Question

1- राष्‍ट्रीय गणित दिवस कब मनाया जाता है ?
When is National Mathematics Day celebrated ?
Ans — 22 December / 22 दिसम्‍बर

2- मॅनुअल मरेसे क्रूज किस देश के 45 साल के पहले प्रधानमंत्री बने है ?
Manual Marro Cruise has become the first prime minister in 45 years of which country ?
Ans — Cuba / क्‍यूबा

3- आठ पश्चिम अफ्रीकी देशों ने अपनी साझा मुद्रा सीएफए फ्रैंक का नाम बदलकर क्‍या करने का फैसला किया है ?
What have eight West African countries decided to do by renaming their common currency CFA Franc ?
Ans — Eco / इको

4- किसे अमेरिका के संघीय संचार आयोग की पहली महिला प्रमुख प्रौद्योगिकी अधिकारी नियुक्‍त किया गया है ?
Who has been appointed the first female chief technology officer of the U.S. Federal Communications Commission ?
Ans — Dr. Monika Ghosh / डॉ मोनिका घोष

5- अफगानिस्‍तान में राष्‍ट्रपति चुनाव में किसने जीत दर्ज की है ?
Who has won the presidential election in Afghanistan ?
Ans — Ashraf Ghani / अशरफ गनी

6- अंतर्राष्‍ट्रीय खगोलीय संघ द्वारा सेक्‍स्‍टांस नक्षत्र मे एक तारे का नाम किस भारतीय वैज्ञानिक के नाम पर रखा जायेगा ?
Which Indian scientist will be named after a star in the Sextana Nakshatra by the International Astronomical Association ?
Ans — Bibha Chaudhary / विभा चौधरी

7- हाल ही में किस देश में स्‍पेस फोर्स लांच की गयी है ?
In which country has the Space Force been launched recently ?
Ans — America / अमेरिका

8- फीफा क्‍लब विश्‍व कप का खिताब किस टीम ने जीता है ?
Which team has won the FIFA Club World Cup title ?
Ans — Liverpool / लिवरपूल

9- भारत के लिये वनडे खेलने वाले 229वें खिलाडी कौन बने है ?
Who has become the 229th player to play ODI for India ?
Ans — Navdeep Soni / नवदीप सोनी

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment