Current Affairs 23 April 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 23 April 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 23 April कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 23 April 2020 In Hindi+English Gk Question

1- पृथ्‍वी दिवस कब मनाया गया है ?
When is Earth Day Celebrated ?
Ans — 22 April / 22 अप्रैल

2- किस राज्‍य सरकार ने आयु एवं सेहत साथी एप्‍प लांच किया ?
Which state government launched the Age and Health Partner app ?
Ans — Rajasthan / राजस्‍थान

3- वर्ल्‍ड प्रस फ्रीडम इंडेक्‍स 2020 में भारत किस स्‍थान पर है ?
What is the position of India in the World Press Freedom index 2020 ?
Ans — 142

4- किस राज्‍य सरकार ने सुजलाम सुफलाम जलसंचय अभियान की मंजूरी दी ?
Which state government approved the Sujalam Suflam Jalanchayaya campaign ?
Ans– Gujarat / गुजरात

5- हाल ही में किसने अल्‍कोहल आधारित हर्बल सैनिटाइजर वि‍कसित किया ?
Who recently developed an alcohol-based herbal sanitizer ?
Ans — NBRI

6- हाल ही में कहॉ पर रैपिड स्‍क्रीनिंग के लिये TIRANGA नामक वाहन लांच किया गया ?
Where was the vehicle called TIRANGA launched for rapid screening recently ?
Ans — Kerala / केरल

7- हाल ही में किस पुस्‍तक नक विलियम ई. कोल्‍बी पुरस्‍कार जीता ?
Which book recently won the William E.Colby Award ?
Ans — Midnight in Chernobyl / मिडनाइट इन चेर्नोबिल

8- हाल ही में भारत ने किस देश को 23 टन आवश्‍यक दवाईया प्रदान की ?
Recently, India provided 23 tonnes of essential medicines to which country?
Ans — Nepal / नेपाल

9- किस देश ने औषधीय उपयोग के लिये भांग की खेती को वैध किया ?
Which country legalized cannabis cultivation for medicinal use ?
Ans — Lebanon / लेबनॉन

10 – हाल ही में किस देश ने नूर नामक सैन्‍य सैटेलाइट सफलतापूर्वक लांच किया ?
Which country recently launched a military satellite named noor ?
Ans — Iran / ईरान

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment