Current Affairs 22 September 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 22 September 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF- 22 September 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 22 September 2019 In Hindi+English Gk Question

1- अंतर्राष्‍ट्रीय शांति दिवस कब मनाया जाता हैं ?
When is International Day of Peace Celebrated ?
Ans — 21 September / 21 सितम्‍बर

2- बजरंग पुनिया ने विश्‍व कुश्‍ती चैंपियनशिप में कौन सा पदक जीता ?
Which medal did Bajrang Punia win at the World Wrestling Championship ?
Ans — Bronze / ब्रांज

3- हाल ही में महात्‍मा गांधी की 150वीं वर्षगाठ पर चिन्हित किस पुस्‍तक का विमोचन किया ?
Recently which book was marked on the 150th anniversary of Mahatma Gandhi ?
Ans — Being Gandhi / बीइंग गांधी

4- IIFA अवार्ड 2019 में पिछले 20 सालों में सर्वश्रेष्‍ठ अभिनेता का खिताब किसे मिला ?
Who won the Best Actor in the last 20 years at the IIFA Awards 2019 ?
Ans — Ranbir Kapoor / रणबीर कपूर

5- हाल ही में कहां के मुख्‍यमंत्री ने डेंगू के खिलाफ चैंपियन अभियान शुरू किया है ?
Where did the Chief Minister start Champion Campaign against Dengue ?
Ans — Delhi / दिल्‍ली

6- IDBI बैंक का उपप्रबंध निदेशक किसे बनाया गया ?
Who was appointed as Deputy Managing Director of IDBI bank ?
Ans — Samuel Joseph Jejraj / सैमुअल जेोसेफ जेजराज

7- कौन सी महारत्‍न कंपनी गुजरात में भारत के सबसे बडे सौर पार्क की स्‍थापना करेगी ?
Which Maharatna Company will set up India’s largest solar park in Gujarat ?
Ans — NTPC

8- 21 सितम्‍बर को भारत के वाणिज्‍य, उद्योग और रेल मंत्री किस देश की दो दिवसीय यात्रा पर गये ?
On september 21 India’s commerce, industry and railways minister went on a two day visit to which country ?
Ans — UAE / यूएई

9- लद्याख के किस नृत्‍य ने गिनीज बुक आफ वर्ल्‍ड रिकार्ड में नाम दर्ज कराया ?
Which dance of Ladakh has registered a name in the Guinness Book of World Records ?
Ans — Ladakhi Sondol / नद्याखी सोंडोल

10 – श्रीलंकाई क्रिकेट टीम के किस गेंदबाज को 1 साल के लिये बैन किया गया है ?
Which bowler of Sri Lankan cricket team was banned for 1 year ?
Ans — Akilla Dhananjaya / अकीला धनन्‍जय

 

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment