Current Affairs 22 October 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 22 October 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF– 22 October 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 22 October 2019 In Hindi+English Gk Question

1- IMNEX-2019 नामक सैन्‍याभ्‍यास भारत और किस देश के बीच शुरू हुआ है ?
The exercise called IMNEX-2019 started between India and which country?
Ans — Myanmar / म्‍यांमार

2- विश्‍व सांख्यिकी दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World Statistics Day celebrated ?
Ans — 20 October / 20 अक्‍टूबर

3- भारतीय बैंक संघ के नये चेयरमैन कौन नियुक्‍त हुये है ?
Who was appointed the new chairman of Indian Bank’s Association ?
Ans — Rajnish Kumar / रजनीश कुमार

4- हाल ही में किस देश को FATF की ग्रे लिस्‍ट से हटाया गया है ?
Which country was recently removed from the FATF’s gray list ?
Ans — Sri Lanka / श्रीलंका

5- सुल्‍तान जोहोर कप हॉकी टूर्नामेंट 2019 किसने जीता है ?
Who won the Sultan Johar Cup Hockey Tournament 2019 ?
Ans — Great Britain / ग्रेट ब्रिटेन

6- किस संस्‍थान ने वायु प्रदूषण को कम करने के लिये PM 2.5 नामक डिवाइस बनाया ?
Which institute created a device called PM 2.5 to reduce air pollution ?
Ans — IIT Kharagpur / IIT खडगपुर

7- हाल ही में सर्वाधिक प्रतिष्ठित वरिष्‍ठ नागरिक पुरस्‍कार किसेे दिया गया ?
Recently, which was given the most prestigious senior citizen award ?
Ans — K Parasaran / के पारासरन

8- भारतीय सेना की सुदर्शन चक्र वाहिनी ने कहॉ पर 2 दिवसीय युद्धाभ्‍यास किया  ?
Where did Sudarshan Chakra Vahini of the Indian Army Conduct a 2-day war ?
Ans — Jaisalmer / जैसलमेर

9- प्रधानमंत्री मोदी ने ब्रिजिटल नेशन नामक पुस्‍तक लांच किया ये किसके द्वारा लिखी गयी है ?
Prime Minister Narendra Modi launched a book called Bridget Nation, written by whom ?
Ans — N. Chandrasekaran & Roopa Purushottam / एन चंद्रशेखरम और रूपा पुरूषोत्‍तम

10- हाल ही में किसने एशियन ट्रैक साइक्लिंग चैंपियनशिप में गौल्‍ड मैडल जीता ?
Who recently won a gold medal in the Asian Track Cycling Championships?
Ans — Ronald Singh / रोनाल्‍ड सिंह

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment