Current Affairs 22 November 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 22 November 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF- 22 November 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 22 November 2019 In Hindi+English Gk Question

1- वर्ल्‍ड टेलीविजन डे कब मनाया जाता है ?
When is World Television Day Celebrated ?
Ans — 21 November / 21 नवम्‍बर

2- हाल ही में चीन मे हो रहे ISSF विश्‍वकप में मनु भाकर ने कौन सा मेडल जीता ?
Which medal did manu bhakar win in the recent ISSF world cup in china?
Ans– Gold / गोल्‍ड

3- ब्राजीलियन ग्रैंड प्रिक्‍स-2019 फॉर्मूला वन रेस कौन जीता ?
Who won the Brazilian Grand Prix 2019 Formula One Race ?
Ans — Max Verstappen / मैक्‍स वैरस्‍टैपन

4- किसे PETA द्वारा पर्सन ऑफ द ईयर अवार्ड -2019 दिया जायेगा ?
Who among the following will be awarded the person of the year award-2019 by PETA ?
Ans — Virat Kohli / विराट कोहली

5- किस मंत्रालय ने बिल & मिलिंडा र्गेटस फाउनडेशन के साथ साझेदारी की है ?
Which of the following ministry has partnered will Bill & Milinda Gates Foundation ?
Ans — Ministry of Health / स्‍वास्‍थ्‍य मंत्रालय

6- वर्ष 2019 का इंदिरा गांधी शांति पुरस्‍कार किसे दिया जायेगा ?
Who will be given the Indira Gandhi Peace Prize for the year 2019 ?
Ans — Sir David Attenborough / सर डेविड एटनबरो

7- विश्‍व बाल दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World Children’s Day Celebrated ?
Ans — 20 November / 20 नवम्‍बर

8- डेंगू, तपेदिक और स्‍वाइल फ्लू जैसी बीमारियों का पता लगाने के लिये किसने थर्ड अंपायर मशीनें स्‍थापित किया ?
Who installed third empire machines to detect diseases like dengue, tuberculosis and swine flu ?
Ans — Kolkata Municipal Corporation / कोलकाता नगर निगम

9- श्रीलंका के नये प्रधानमंत्री कौन बने ?
Who became the new Prime Minister of Sri Lanka ?
Ans — Mahinda Rajapaksa / महिंदा राजपक्षे

10- भारत में पहली बार ग्‍लोबल बायो-इंडिया शिखर सम्‍मेलन कहॉ आयोजि‍त हुआ ?
Where was the Global Bio-India Summit held for the first time in india ?
Ans — New Delhi / नई दिल्‍ली

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment