Current Affairs 22 May 2021 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 22 May 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF-
22 May कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 22 May 2021 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किसने केरल के दूसरी बार मुख्‍यमंत्री  पद की शपथ ली ?
Recently who took the position of Chief Minister of Kerala for the second time ?
Ans — Pinrayi Vijayan / पिनराई विजयन

2- आयुष्‍मान भारत योजना के क्रियान्‍वयन में कौन सा राज्‍य शीर्ष पर है ?
Which state is at the top in the implementation of Ayushman Bharat Scheme ?
Ans — Karnataka / कर्नाटक

3- स्‍मार्ट सिटी मिशन योजना के क्रियान्‍वयन में कौन सा राज्‍य शीर्ष पर है ?
Which state tops the implementation of the Smart City Mission Plan ?
Ans — Jharkhand / झारखंड

4- भारत ने यूनेस्‍को विश्‍व धरोहर स्‍थालों की अस्‍थाई सूची में कितने स्‍थल शामिल किये ?
How many sites did India include in the temporary list of UNESCO World Heritage Sites ?
Ans — 6

5- केन्‍या देश की पहली महिला मुख्‍य न्‍यायाधीश कौन बनी ?
Who became the first woman Chief Justice of Kenya ?
Ans — Martha Kurumbu Koum / मार्था कुरूम्‍बु कूम

6- किस राज्‍य ने अस्‍पताल के बेड की ऑनलाइन बुकिंग के लिये अमृत वाहिनी ऐप्‍प लांच किया ?
Which state launched Amrit Vahini App for online booking of hospital beds ?
Ans — Jharkhand / झारखंड

7- पूर्व प्रधानमंत्री राजीव गांधी की याद में राष्‍ट्रीय आतंकवाद विरोधी दिवस कब मनाया जाता है ?
When is National Anti-Terrorism Day celebrated in memory of former Prime Minister Rajiv Gandhi ?
Ans — 21 May / 21 मई

8- वर्ल्‍ड कोरियोग्राफी अवार्ड जीतने वाले पहले भारतीय कौन बने ?
Who became the first Indian to win the World Choreography Award ?
Ans — Suresh Mukund / सुरेश मुकुंद

9- UNFAO द्वारा अंतर्राष्‍ट्रीय चाय दिवस कब मनाया जाता है ?
When is International Tea Day celebrated by UNFAO ?
Ans — 21 May / 21 मई

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment