Current Affairs 23 May 2021 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 23 May 2021 In Hindi+English Gk Question With PDF-
23 May कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

1- अंतर्राष्‍ट्रीय जैव विविधता दिवस कब मनाया जाता है ?
When is International Biodiversity Day Celebrated ?
Ans — 22 May / 22 मई

2- हाल ही में किस राज्‍य सरकार ने हिट कोविड ऐप्‍प लांच किया ?
Which state government recently launched Hit Covid App ?
Ans — Bihar / बिहार

3- हाल ही में किसने वैश्विक टीकाकरण के लिये $50 बिलियन की घोषणा की ?
Who recently announced $50 billion for global vaccination ?
Ans — International Monetary Fund / अंतर्राष्‍ट्रीय मुद्रा कोष

4- हाल ही में किस देश में पॉलीएथलीन प्‍लास्टिक के आयात पर प्रतिबंध लगाया गया ?
Which country recently banned the import of polyethylene plastics ?
Ans — Turkey / तुर्की

5- EY के अक्षय उर्जा देश आकर्षण सूचकांक में भारत किस स्‍थान पर है ?
What is India on the EY’s Renewable Energy Country Attraction Index ?
Ans — 3rd / तीसरे

6- किस अभिनेत्री ने सच कहूं तो नामक अपनी आत्‍मकथा लिखी ?
Which actress recently wrote her autobiography titled Sach Kahoon Toh ?
Ans — Nina Gupta / नीना गुप्‍ता

7- पाकिस्‍तान के नये राष्‍ट्रीय सुरक्षा सलाहकार कौन नियुक्‍त किये गये ?
Who was appointed the new National Security Advisor of Pakistan ?
Ans — Moeed Yusuf / मोईद युसुफ

8- DRDO ने किस नाम से कोविड-19 एंटीबाडी डिटेक्‍शन किट लांच की ?
By what name did DRDO launch the Covid-19 antibody detection kit ?
Ans — DIPCOVAN

9- प्रसिद्ध पर्यावरणविद और गांधीवाद सुंदरलाल बहुगुणा का निधन हो गया, वे किस आंदोलन के लिये प्रसिद्ध थे ?
Renowned environmentalist and Gandhian Sundarlal Bahuguna died, which movement was he famous for ?
Ans — Chipko Movement / चिपकों आंदोलन

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment