Current Affairs 22 February 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 22 February 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF- 22 February 2020 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 22 February 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किस राज्‍य सरकार ने अटल-किसान मजदूर कैंटीन सेवा शुरू की ?
Which state government recently launched the Atal-Kisan Mazdoor Canteen Service ?
Ans — Haryana / हरियाणा

2- संयुक्‍त राष्‍ट्र सस्‍टेनेबिलिटी इंडैक्‍स में भारत किस स्‍थान पर है ?
What is the position of India in the United Nations Sustainability Index ?
Ans — 77th

3- हाल ही में कहा पर पहला भारत-बंगला पर्यटन उत्‍सव आयोजित हुआ ?
Where was the first Indo-Bangla tourism festival organized recently ?
Ans — Tripura / त्रिपुरा

4- ESPN इंडिया महिला स्‍पोटर्स पर्सन ऑफ द ईयर 2019 का अवार्ड किसे मिला ?
Who won the ESPN India Women’s Sports Person of the Year 2019 Award ?
Ans — PV Sindhu /  पीवी सिंधु 

5- अंतर्राष्‍ट्रीय मातृभाषा दिवस कब मनाया जाता है ?
When is International Mother Language Day celebrated ?
Ans –21 February / 21 फरवरी

6- FATF ने कब तक पाकिस्‍तान को ग्रे लिस्‍ट में रखने का फैसला किया ?
How long did FATF decide to keep Pakistan on the gray list ?
Ans — By June 2020 / जून 2020 तक

7- 1 अप्रैल 2020 से दुनिया का सबसे साफ पैट्रोल और डीजल कहॉ इस्‍तेमाल किया जायेगा ?
Where will the world’s cleanest petrol and diesel be used from 1 April 2020 ?
Ans — India / भारत

8- चित्र भारती फिल्‍म महोत्‍सव कहॉ आयोजित किया गया ?
Where was Chitra Bharti Film Festival organized ?
Ans — Ahmedabad / अहमदाबाद

9- क्रिकेट के तीनो फॉर्मेट में 100-100 अंतर्राष्‍ट्रीय मैच खेलने वाले पहले क्रिकेटर कौन बने ?
Who became the first cricketer to play 100-100 International matches in all three formats of cricket ?
Ans — Ross Taylor / रॉस टेलर

10- हाल ही में किस भारतीय क्रिकेटर ने क्रिकेट के तीनों फॉर्मेट से संन्‍यास की घोषणा की ?
Which Indian cricketer recently announced his retirement from all three formats of cricket ?
Ans — Pragyan Ojha / प्रज्ञान ओझा

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment