Current Affairs 21 September 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 21 September 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF 21 September 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 21 September 2019 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही मे जारी फीफा रैंकिंग 2019 में भारत किस स्‍थान पर हैं ?
What is the position of India in the recently released FIFA rankings 2019 ?
Ans — 104th

2- भारत के नये वायुसेना अध्‍यक्ष कौन बने है ?
Who become the new Air Force President of India ?
Ans — RKS Bhadoria / आर के एस भदोरिया

3- भारतीय सेना ने पूर्वी लद्याख में कौन सा सैन्‍याभ्‍यास आयोजित किया है ?
Which military exercise was organized by the Indian Army in eastern Ladakh ?
Ans — Chang Thang / चांग थांग

4- भारत का पहला केंद्रीय पुलिस विश्‍वविद्यालय कहां स्‍थापित किया जायेगा ?
Where will India’s first Central Police University be established ?
Ans — Greater Noida / ग्रेटर नोएडा

5- द कजिन्‍स ठाकरे पुस्‍तक किसके द्वारा लिखी गई हैं ?
Who has written the book The Cousins Thackeray ?
Ans — Dhaval Kulkarni / धवल कुलकर्णी

6- गूगल ने भारत में कहॉ पर अपने AI रिसर्च लैब खोलने की घोषणा की हे ?
Where did Google announce to open the AI Research Lab in India ?
Ans — Bangolore / बंगलुरू

7- हाल ही में नेशनल जियोसाइंस पुरस्‍कार 2018 से किसे सम्‍मानित किया गया है ?
Who was recently honored with the National Geoscience Award 2019 ?
Ans — Syed Wajih Ahmed Nagvi & Dr. Sohini Ganguly / सैय्यद वजीह अहमद नकवी और डॉ सोहिनी गांगुली को

8- केंद्रीय वित्‍तमंत्री की घोषणा के अनुसार सार्वजनिक क्षेत्र बैंक कितने जिलो में लोन मेलो का आयोजन करेंगे ?
According to the announcement of the Union Finance Minister in how many districts public sector banks will organize loan fairs ?
Ans — 400

9- पहला जम्‍मू अंतर्राष्‍ट्रीय फिल्‍म फेस्टिवल कहां आयोजित किया जायेगा ?
Where will the first Jammu International Film Festival be held ?
Ans — Jammu / जम्‍मू

10- हाल ही में किस केंद्रीय मंत्री ने WAWE सम्‍मेलन 2019 का शुभारंभ किया ?
Which Union Minister recently launched the WAWE Conference 2019?
Ans — Ramesh Pokhriyal Nishank / रमेश पोखरियाल निशंक

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment