Current Affairs 21 October 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 21 October 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF– 21 October 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 21 October 2019 In Hindi+English Gk Question

1- किस देश ने मल्‍टी बैंड और हाई स्‍पीड के लिये संचार उपग्रह लांच किया है ?
Which country launched multi-brand and high-speed communications satelite ?
Ans – China /  चीन

2- लद्याख में रि‍नचिन ब्रिज का उदघाटन किसने किया ?
Who inaugurated Rinchin Bridge in Ladakh ?
Ans — Rajnath Singh / राजनाथ सिंह

3- संयुक्‍त राष्‍ट्र की आम बैठक ने कितने देशों को UNHRC के लिये चुना है ?
How many countries were elected to the UNHRC by the United Nations General Meeting?
Ans — 14

4- हाल ही में IBBI के पूर्णकालिक सदस्‍य कौन बनाये गये है ?
Who were recently appointed full-time members of IBBI ?
Ans — Shudhakar Shukla / सुधाकर शुक्‍ला

5- किस राज्‍य के विधान परिषद को समाप्‍त कर दिया गया है ?
Which state’s legislative council was abolished ?
Ans — Jammu Kashmir / जम्‍मू कश्‍मीर

6- हाल ही में कहॉ पर जैव मीथेन संयंत्र का उदघाटन किया गया ?
Where was the bio methane plant inaugurated recently ?
Ans — Coimbatore / कोयंबंटूर

7- 20वीं पशुधन जनगणना-2019 के अनुसार 2012 की तुलना में पशुधन आबादी में कितनी वृद्धि हुई हैं ?
According to the 20th Livestock Census-2019, how much has the livestock population increased compared to 2012 ?
Ans — 4.6%

8- हाल ही में स्‍टेट ऑफ द वर्ल्‍ड चिल्‍ड्रेन रिपोर्ट 2019 किसने जारी की है ?
Recently who released the “State of the World Children’s Report 2019 “?
Ans — UNICEF

9- हाल ही में DANX-2019 नामक अभ्‍यास का दूसरा संस्‍करण कहां आयोजित हुआ ?
Where did the second edition of the practice called DANX-2019 held recently ?
Ans — Andaman and Nicobar / अंडमान और निकोबार

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment