Current Affairs 21 November 2019 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 21 November 2019 In Hindi+English Gk Question With PDF– 21 November 2019 कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 21 November 2019 In Hindi+English Gk Question

1- IMD द्वारा जारी वर्ल्‍ड टैलेंट रैंकिंग में शीर्ष पर कौन सा देश है ?
Which country is at the top in the world talent rankings released by IMD ?
Ans — Switzerland / स्विटजरलैंड

2- पुरूषों के U-17 फीफा वर्ल्‍ड कप 2019 किसने जीता ?
Who won the men’s U-17 FIFA world cup 2019 ?
Ans — Brazil / ब्राजील

3- भारत और किस देश के बीच नौसैन्‍याभ्‍यास जायर-अल-बहत्र आयोजित हुआ ?
The naval exercise Jair-al-bahtr was held between India and which country ?
Ans — Qatar / कतर

4- हाल ही में किसने उत्‍तपम से लेकर अं‍कुरित दाल के पराठे नामक पुस्‍तक लांच की ?
Recently who launched a book titled Uttapam to Sprouted Dal Ke Parathe ?
Ans — UNICEF

5- किस राज्‍य के मुख्‍यमंत्री ने वर्चुअल क्‍लास परियोजना का शुभारंभ किया ?
Which state’s Chief Minister launched Virtual Class Project ?
Ans — Uttarakhand / उत्‍तराखंड

6- जिम्‍नास्टिक फेडरेशन ऑफ इंडिया के अध्‍यक्ष किसे नियुक्‍त किया गया ?
Who was appointed the president of the Gymnastics Federation of India ?
Ans — Sudhir Mittal / सुधीर मित्‍तल

7- हाल ही में किसे दुबई में इंडियन पर्सेनालिटी ऑफ द ईयर का अवार्ड से सम्‍मानित किया गया?
Who was recently honored with the indian persistence of the year award in dubai ?
Ans — Bajrang Punia / बजरंग पुनिया

8- दुनिया का छठी सबसे बडी तेल कंपनी कौन बनी ?
Who became the world’s sixth largest oil company ?
Ans — Reliance Industries / रिलांयस इंडस्‍ट्रीज

9- किस राज्‍य के मुख्‍यमंत्री ने अभिनेता कमल हसन को डाक्‍टरेट की उपाधि प्रदान की ?
Which state’s chief minister conferred a doctoral degree on actor Kamal Haasan ?
Ans — Odisha / ओडिशा

10- अमेरिकन म्‍यूजिक अवार्ड ;2019 शो को होस्‍ट करने वाली पहली भारतीय कौन बनी ?
American Music Award-2019 who became the first indian to host the 2019 show ?
Ans — Raja Kumari / राजा कुमारी

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Related posts

Leave a Comment