Current Affairs 21 May 2020 In Hindi+English Gk Question

Current Affairs 21 May 2020 In Hindi+English Gk Question With PDF-
21 May कर्रेंट अफेयर्स हिंदी मे प्रकाशित किए गए सभी Current Affairs प्रश्नोत्तरी आने वाली SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO परीक्षाओं के लिए सहायक होंगे

Current Affairs Gk Questions

Current Affairs 21 May 2020 In Hindi+English Gk Question

1- हाल ही में किस देश ने WHO को 2 बिलियन डालर की मदद देने की घोषणा की ?
Which country recently announced $2 billion in aid to the WHO ?
Ans — China / चीन

2- हाल ही में किसने होप ऑन नामक पुस्‍तक लिखी ?
Who recently wrote a book called Hope On ?
Ans — Ruskin Bond / रस्किन बान्‍ड

3- हाल ही में किस रेलवे ने कोविड-19 मरीज के लिये रेल बॉट रोबोट विकसित किया है ?
Recently which railway developed a rail bot robot for covid-19 patient ?
Ans — South Central Railway / दक्षिण मध्‍य रेलवे

4- हाल ही में केंद्रीय मानव संसाधन विकास मंत्री ने निम्‍न में से कौन सी एप्‍प लांच किया है ?
Which of the following app was launched by Union Human Resource Development Minister recently ?
Ans — National Test Abhyas

5- आत्‍मनिर्भर भारत के लिये भारत के विभिन्‍न गायकों द्वारा कौन सा गीत गाया गया ?
Which song was sung by various singers of India for self-reliant India ?
Ans — Jayatu Bharatam

6- वर्ष 2019 का अलेक्‍जेंडर डेलरिम्‍पल अवार्ड किसे दिया गया ?
Who was given the Alexander Dalrymple Award for the year 2019 ?
Ans — Vice Admiral Vinay Badhwar / वाइस एडमिरल विनय बधवार

7- विश्‍व मधुमक्‍खी दिवस कब मनाया जाता है ?
When is World Bee Day celebrated ?
Ans — 20 May / 20 मई

8- नाबार्ड के नये अध्‍यक्ष कौन बनाये गये है ?
Who was made the new chairman of NABARD ?
Ans — Rajulu Chintala / राजुलु चिंटाला

9- हाल ही में किस देश के प्रधानमंत्री थॉमस थबेंन ने इस्‍तीफा दे दिया ?
Recently the Prime Minister of which country Thomas Thaben resigned ?
Ans — Lesotho CV / लेसोथो सीबी

10 – हाल ही में किसे 30 वर्ष से कम उम्र की 100 सबसे प्रभावशाली सिख व्‍यक्ति का अवार्ड दिया गया ?
Who was recently awarded the 100 most influential sikh person under the age of 30 ?
Ans — Manmeet Kaur / मनमीत कौर

पिछले करेंट अफेयर्स भी पढे —

Also Join Out Whatsapp Group — Click Here

Join Us On Telegram — Click Here

Also Subscribe Our Youtube Channel Rtstudy For More Study Related Videos — Click Here

Also Subscribe Our New Gaming Channel — Click Here

Tags — Current affairs in hindi, current affairs in english, daily current affairs, current affairs daily, current affairs for ssc,upsc, current affairs for examinations, daily hindi and english current affairs

Related posts

Leave a Comment